Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev lažnih novic oz. sankcije za medije, ki jih širijo - primer Nova24TV

2612 OGLEDOV 124 KOMENTARJEV

NovaTV24 oz. kako se že imenuje ta kvazi TV in portal, širi lažne novice in je pod taktiriko trenutno vladajoče stranke v naši državi. Ne samo, da taki in podobni portali kvarijo ugled države po svetu, temveč tudi širijo strah, nacionalizem, ksenofobijo ipd. Za take in podobne, bi bilo potrebnu uvesti sankcije oz. bi jim bilo prepovedano oddajati na nacionalni ravni - recimo Nova24TV oddaja preko DVB-T. Tudi kakovost samega portala in TV programa je na zelo nizki ravni, tako tehnični, kakor tudi vse ostalo.

148 glasov

55 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR C Castor Polak 7 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 5. 2021

Odziv Ministrstva za kulturo

V skladu s 6. členom Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US in 67/19 – odl. US; v nadaljnjem besedilu: ZMed) dejavnost medijev temelji na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine, na avtonomnosti urednikov, novinarjev in drugih avtorjev pri ustvarjanju programskih vsebin v skladu s programskimi zasnovami in profesionalnimi kodeksi, ter na osebni odgovornosti novinarjev oziroma drugih avtorjev prispevkov in urednikov za posledice njihovega dela.

Svoboda izražanja je ustavno varovana pravica. Ustava Republike Slovenije v 39. členu določa, da je zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.

Navedeno pomeni, da mediji v Republiki Sloveniji zaradi izražanja svojih stališč in mnenj ne smejo biti podvrženi nobenemu nadzoru ali sankcioniranju s strani države, še posebej pa jim iz tega razloga ne more biti prepovedano oddajanje oz. razširjanje.

Če pa je bila z objavo v mediju prizadeta pravica ali interes nekega posameznika ali organizacije, npr. zaradi napačnih ali neresničnih navedb, pa ima ta v skladu s 26. členom ZMed pravico od odgovornega urednika zahtevati, da brezplačno objavi njegov popravek objavljenega obvestila. Objava popravka se lahko zahteva v 30 dneh od dneva, ko je zainteresirana oseba izvedela za objavo obvestila, vendar najpozneje v treh mesecih od objave obvestila. Če odgovorni urednik ne objavi popravka v roku in na način, določen s tem zakonom, ima tisti, ki zahteva objavo popravka, v skladu s 33. členom ZMed pravico vložiti tožbo zoper odgovornega urednika za objavo odgovora ali popravka pri sodišču, pristojnem za civilnopravne spore, na katerega območju je sedež oziroma stalno prebivališče izdajatelja medija, prek katerega je bilo objavljeno obvestilo, na katero se nanaša popravek. Tožba se lahko vloži najpozneje v 30 dneh po preteku roka za objavo popravka, oziroma od dneva, ko je bil popravek objavljen na način, ki ni v skladu s tem zakonom.

Komentarji