Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Višina ograje ob cestah in odmiki

398 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Ravna lokalna cesta dolžine cca. 2 km na njej pa na določenem odseku polno prometnih ogledal, ker nekateri sadijo ob cesti drevesa, zidajo škarpe in postavljajo visoke ograje, ki jih nato zasadijo z različnim rastjem. Ob slabem vremenu, zmrzali ali zarosenem ogledalu se na cesto ne vidi prav nič. Vozilo se iz dovozne poti ustavi skoraj na tretjini ceste kar je prepozne, da preprečiš nesrečo.

Predlagam, da se v Zakon o cestah jasno zapiše, koliko znaša dovoljena višina ograje ob cesti in koliko mora znašati odmik ograje od ceste, da bo zadostna preglednost v obe smeri in to na način, da bo razumljivo vsem. Občine pa naj to upoštevajo v svojih odlokih.

Predlagam, da znaša višini ograje maksimalno 80 cm, da imaš iz avta pregled v obe smeri.

27 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D Dr. No 10 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


22. 4. 2024

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Na podlagi Zakona o cestah (ZCes-2, Uradni list RS, št. 132/22, 140/22 – ZSDH-1A, 29/23 in 78/23 – ZUNPEOVE) upravlja z državnimi cestami Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), z občinskimi pa posamezne občine.

Zaradi razvoja cestnega omrežja, preprečitve škodljivih vplivov emisij prometa na bivalno okolje in preprečitve drugih neposrednih vplivov na cesto in promet na njej, poteka ob občinskih cestah varovalni pas. Širina varovalnih pasov ob občinskih cestah je zakonsko določena v četrtem odstavku 109. člena ZCes-2, vendar lahko občina z odlokom predpiše manjšo širino varovalnih pasov. Prav tako je običajno z občinskim ureditvenim odlokom predpisana najvišja dovoljena višina ograj oz. živih mej ob občinskih cestah.

Vzpostavitev trajnih nasadov, živih mej in gradnjo ograj v varovalnem pasu občinskih cest ureja drugi odstavek 109. člena ZCes-2. Raba prostora v varovalnem pasu je omejena, za vsak poseg v njem pa je potrebno soglasje upravljavca ceste na podlagi ZCes-2 ali mnenje, ki ga upravljavec ceste izda v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov (npr. mnenje upravljavca ceste v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo hiše).

Na območju cestnih priključkov, kamor prištevamo cestne priključke nekategoriziranih cest in individualne priključke, ni dovoljeno vzpostavljati vegetacije ali graditi objektov, ki bi ovirali preglednost cestnega priključka. Tehnične podatke za dimenzije preglednega polja zagotavlja upravljavec ceste. Cestni priključki se lahko gradijo samo s soglasjem upravljavca občinske ceste, izdanega na podlagi zakona o cestah ali soglasjem upravljavca ceste, izdanega na podlagi zakona, ki ureja graditev objektov.

Vse javne in nekategorizirane ceste, ki se uporabljajo za javni promet, morajo biti v skladu 24. členom ZCes-2 opremljene s predpisano prometno signalizacijo in prometno opremo. Prometna ogledala (oznaka 11201 ali 11201-1), ki jih omenja predlagatelj, spadajo v skladu s Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah (Uradni list RS, št. 99/15, 46/17, 59/18, 63/19, 150/21, 132/22 in 26/24) med drugo prometno opremo. Postavljajo se lahko samo tam, kjer zaradi popolnoma ali deloma neprosojnih ovir, ki jih ni mogoče odstraniti ali je njihova odstranitev ekonomsko neupravičena, ni mogoče zagotoviti zahtevanega preglednega polja.

Inšpekcijsko nadzorstvo nad spoštovanjem določb ZCes-2 na občinskih in nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za javni cestni promet, opravlja občinski inšpekcijski organ.

Na podlagi navedenega ocenjujemo, da ZCes-2 skupaj s podzakonskimi predpisi dovolj natančno in jasno ureja problematiko individualnih priključkov na občinske javne ceste in s tem povezano pregledno polje, da sprememba zakonodaje ni potrebna.

Komentarji