Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Ukinitev tobačnih izdelkov naj zajeme tudi cigarete, ali pa naj se loti dejanskega problema (prodaja mladoletnim. ne aromatizirani vejpi)

127 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Vlada je sprejela novi zakon o omejevanju in uporabi tobačnih izdelkov v kateremu prepove med drugimi aromatizirane nikotinske tekočine za elektronske cigarete. To je bilo storjeno zato, da bi zmanjšali privlačnost elektronskih cigaret skupini, ki ni polnoletna (ker odrasla oseba zelo logično ne mara sadja, tort, oreščkov, kav, limonade ipd..)

Izhodišče predloga:

- V Veliki Britaniji in nekaterih drugih državah so se skoraj lotili ukinitev tobačnih produktov drugače, in sicer prepoved prodaje pod določeno starostno mejo, ki z vsakim letom naraste za eno leto, če bi dali primer da je to od današnjega dne v letu 2024 prepoved prodaje pod dopolnjeno starostjo 18 let, je v letu 2025 prepoved prodaje pod 19, v letu 2026 pod 20 ipd..

- V Veliki Britaniji se tudi dobro zavedajo, da če ima kadilec na izbiro med tobačno cigareto in elektronsko cigareto, da je elektronska cigareta manj škodljiva izbira in v skladu s tem niso prepovedali arom.

Jedro predloga:

Ukinitev aromatiziranih nikotinskih tekočin lahko privede do rezultata, da bivši kadilci, ki si pomagajo z elektronskimi cigareti, ki so po trenutnih raziskavah manj škodljivi za zdravje, ostanejo brez učinkovite alternative in se vrnejo nazaj na bolj škodljivo navado kajenja tobačnih cigaret, ki so nekako v tem predlogu še naprej dovoljene dokler je bolj varna alternativa ukinjena.

Predlagam, da se razveljavi ukinitev zoper aromatiziranih nikotinskih tekočin, ter se namesto tega strožje kaznuje in poostri regulacijo prodaje vseh nikotinskih izdelkov in iz leta v leto zviša starostna meja za nakup tovrstnih izdelkov.

* Raziskava o učinkovitosti elektronskih cigaret:

www.ox.ac.uk/news/2022-11-17-e-cigarettes-are-more-effective-nicotine-...

www.nationalacademies.org/news/2018/01/new-report-one-of-most-comprehe...

V vrsti dokumentarcov so bivši kadilci priznali da so arome ključnega pomena pri menjavi iz analognih cigaret na elektronske cigarete ki so dokazano manj škodljive (a ne neškodljive), nikotinske tekočine z tobačnim okusom niso privlačne, saj tudi kadilci ne kadijo zaradi okusa, ampak zaradi nikotina. Te nikotinske tekočine z tobačnim okusom imajo ponavadi močan kemičen okus, ki ga je težko opisati (spominja na aceton?) in je slabšega okusa kot gorljiv tobak.

AVTOR M Milenijc 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že bil obravnavan in čaka na odgovor pristojnega ministrstva: predlagam.vladi.si/predlog/17318

Komentarji