Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Povečanje preglednosti računov za končne uporabnike
 
Izbrisan Uporabnik 09
Ogledov: 4337
Predlog ustvarjen 15.06.2011
Arhivirano
Zadnja sprememba 15.06.2011 10:39:53

  Predlog   Število glasov   Komentarji (6)  

Menim, da bi bilo potrebno urediti oz. dopolniti pravila/zakonodajo, da so računi, ki vsebujejo posamezne specifikacije, preglednejši tudi za končne uporabnike (fizične osebe), ki plačajo znesek v celoti, ne pa "znesek brez DDV", zato jih zanima predvsem konkreten znesek in njegove specifikacije Z vključenim DDV. Pri nepreglednosti daleč prednjačijo ponudniki električne energije in v nekaterih delih tudi telekomunikacijskih storitev.

Domnevam (ne bom šel preverjat), da je sedaj zapovedano, da mora biti znesek z vključenimi DDV naveden samo pri koncu (končni znesek). Zadeva naj se spremeni tako, da bo konkretni znesek (oz. tarifa oz. postavka), ki ga uporabnik plača, pri morebitnih specifikacijah oz. razčlenitvah računa naveden v vsakem stolpcu tabele posebej (kot skrajno desni stolpec). Končnega uporabnika NE zanima "znesek brez DDV", ampak znesek postavke, saj to olajša izračune in primerjave.

 


Ključne besede računi, dobavitelji, ponudniki, ddv, preglednost, znesek, specifikacije
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Anti NWO | 17.06.2011 | 13:08
 
Na nekaterih tarifah, nebi smelo biti DDVja, kot so recimo vzdrzevanje, itd...., saj v bistvu, ko oni vzdrzujejo omrezje in nabavljajo materjal, je tam DDV ze vstet v ceni, prav tako, kadar kupujejo bencin za se voziti z avti, pa za vzdrzevanje avtov, itd... Zakaj placevati dvojni DDV? Jebenti naso neumno drzavo, ki hoce dvakrat in veckrat kasirati, saj to ni logino no. Ce bi jaz imel s.p., nebi dal 20% DDV na celoten racun, saj prevoz in malica ne morata biti obdavcena dvakrat, prav tako ne materjal, samo moja urna postasvka je lahko obdavcena, ne pa se vsi ostali stroski, za katere sem ze placal DDV.
Yes | 17.06.2011 | 10:04
Ne vidim večjega smisla v predlogu. Na računih za elektriko imate cene katerim pribijete 20 % ddv če vas tako zanima posamezna postavka na računu ,v kolikor ne, imate na koncu lepo specificirano osnovo za ddv, ddv in znesek skupaj, katerega poravnate. Ne vidim smisla, da bi dodajali še kakšen stolpec več.
mati | 18.06.2011 | 07:44
Smisel je v njihovi nestrokovnosti, za katero so pa strokovno plačani. Njihovi računi so nepregledni, nerazumljivi, če bi si to privoščil en trgovec, bi ga pa hitro oglobili. V današnji računalniški tehnologiji, tak stolpec ne bi smel biti problem. Podjetja v državni lasti so zelo slab zgled ostalim.
mati | 16.06.2011 | 20:50
Se strinjam.
Pa ne samo preglednejše, tudi poenotili bi jih lahko. 
Smatram, da bi razbremenili tudi vse tiste, ki obdelujejo vse te različne obrazce in s tem bi se število zaposlenih zmanjšalo, ter samo delo bi bilo manj stresno.
Včasih, ne tako dolgo nazaj so povzpetniki, komolčarji, birokrati sami sebi govorili, tako neuradno: "če ga nimamo dela, si ga naredimo-zakompliciramo".  DRŽI še danes.
1koala | 15.06.2011 | 12:57
Bo nekaj na tem. Kaj pa svoj plačilni list v celoti razumete? Jaz mojega ne, pa je menda narejen v skladu z zakonodajo te države. Težava je po moje v zakonodaji. Pravno smo to družbo zakompicirali, da je bolj ne bi mogli. Podpiram predloge nekaj zaupanja vrednih Slovencev za RESETIRANJE (kakor je že to grda tujka) in jim polagam na srce, naj v ta proces vključijo preglednost (transparentnost) na vseh področih, najprej pa na pravnem. Potrebujemo krajše, splošno veljavne in povprečnemu državljanu razumljive predpise, potem šele je kaj upanja, da jih bomo resnično izvajali.
Yes | 17.06.2011 | 10:09
Kar se pa tiče plačilnih list...se strinjam z vami.