Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Rešitev gospodarstva po zdravi kmečki pameti! Zakon, ki bi ga podprli tako gospodarstveniki kot sind
Miran Lavrinc
Ogledov: 4678
Predlog ustvarjen 10.01.2012
Z odzivom organa 29.02.2012
Zadnja sprememba 09.01.2012 17:40:19

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  

 Rešitev gospodarstva po zdravi kmečki pameti!Zakon, ki bi ga podprli tako gospodarstveniki kot sindikati in upokojenci.

 
Dejstva:
1.Preko 100.000 brezposelnih.
2.Preobsežna javna uprava.
3.Tisti, ki imajo kapital ga držijo, ker pri vlaganju v gospodarstvo, dobijo le večje davke, namesto dobička.
4.Premajhna pokojninska blagajna.
5.Prenizke plače.
 
Želje, naloge oz. kakorkoli že temu rečeš:
1.Zmanjšanje brezposelnih.
2.Zmanjšanje javne uprave.
3.zmanjšanje sive ekonomije.
4.Povečanje BDP-ja.
5.Gospodarska rast.
 
Rešitev:
Lastniku d.o.o., s.p., k.d. itd omogočiti, da si lahko izplača neobdavčen del dobička podjetja. 
Procent (npr. 5%) mora biti določen od zneska bruto izplačanih plač preteklega leta!
(pojasnilo: BRUTO in IZPLAČANIH sta ključni besedi, saj zakon nebi veljal za tiste, ki bi samo prikazali kaj naj bi izplačali)
(in še eno pojasnilo: neobdavčen % denarja pomeni brez davka na dobiček in brez dohodninskih dajatev, skratka denar direktno z računa podjetja v žep lastnika.)
 
Zavedati se je treba pač, da brez 0 ni 0, pa tudi da so bile dajatve državi že plačane od dohodkov, ki so jih dobivali zaposleni.
 
Dosežki:
1.Končno bi si tudi kapitalisti želeli, da izplačajo čimveč dohodkov zaposlenim, saj je od tega odvisno koliko si bojo lahko izplačali neobdavčenega denarja. 
2.Posledično bi se s tem zaposlovanje začelo povečevati.
3.Delo odraslih preko študentskih napotnic bo pozabljeno, kakor tudi izplačila "na roke", saj od tega ni legalnega neobdavčenega denarja iz podjetja, kar pa vemo, da je želja vsakega podjetnika.
4.Ker je odvisnost od bruto izplačil se bojo povečali tudi prihodki za zdravstvo, pokojnine in ostale proračunske potrošnike.
5.Malce dlje v prihodnosti se ne bo moč izogniti višanju plač zaposlenih zaradi pomanjkanja delovne sile. Ob višanju dohodkov zaposlenih v gospodarstvu bo logično prišlo do prehoda iz javne uprave v bolje plačana delovna mesta v gospodarstvu. Posledica - zmanjšanje javne uprave. Še naprej, posledica - manj zaposlenih v javni upravi pomeni večje plače tudi v javni upravi.
 
In če pogledamo še malo v prihodnost... V primeru, da nam ne bodo sledile tudi ostale Evropske države se lahko bojijo, da se bojo njihova podjetja selila v Slovenijo.:)
 
Miran

Ključne besede Gospodarstvo reforma brezposelnost dobiček davek plače javna uprava
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

AnkicaR | 12.02.2012 | 11:30
Se strinjam s predlagateljem. Stvari zgledajo logične in pametne. Razumevanje ekonomskih, socialnih...razmerij in zakonitosti je v SLO zameglilo divje lastninjenje in tajkunizacija. Vedeti je treba, da lastniki, ki so sami postavili podjetja denarja praviloma ne trošijo tako nespametno kot ga tisti, ki so podjetja kupili z kreditom zavarovanim z delnicami podjetja, ki so ga kupili in niso dali za jamstvo svoje hiše, posesti, kot jo morajo dati običajni slovenski podjetniki. Upajmo, da bo vlada dokončno uredila problem tajkuniazcije in raznih finančnih inženiringov in usmerila razvoj v pridobivanje nove vrednsoti, storitveni sektor, proizvodnjo, skratka panoge, kjer se dogaja ustvarjanje konkretnih dobrin. Mešetarjenje z denarjem, prekladanje in računa na račun,...to pač ni....
Vsekakor se moramo vsi strezniti, tako pač ne gre več naprej. Vsi bomo morali trdo delati, tako trdo kot delajo na daljnem vzhodu, Ameriki, Avstraliji,....evropejci smo zaspali in prebujanje bo v vsakem primeru kruto....zbudili se bomo na žalost v čisto nov svet.
Boyzl | 01.02.2012 | 06:46
hmmm... po analogiji se lahko mene (državljana, kupca) oprosti plačila davka pri vseh artiklih, saj je država že dobila svoj delež iz moje bruto plače?

in popolno strinjaje z zapisanim pod imenom gutnik.
gutnik | 28.01.2012 | 09:28
Kot podjetnik (lastnik in direktor d.o.o.-ja) sem mnenja, da tale zakon nebi dosegel željenih rezultatov. Problem je v tem, ker danes v podjetjih ne prihaja več do takih dobičkov, če sploh prihaja. Večina nas je v teh časih "zadovoljnih", če naredimo pozitivno nulo. Ogromno jih gre v minus. In kdor nima iz kje vzeti, da lahko podjetju pomaga s kakšno finančno injekcijo, gre pač po gobe. In ga nastradajo ljudje iz podjetja v prvi vrsti, država zaradi davkov v drugi vrsti in posledično vsi ostali državljani v tretji vrsti. Vsi smo odvisni drug od drugega.

Tako da problem je potrebno reševati tam, kjer je to najbolj potrebno in ne postavljati nekih teorij, ki se v marsikaterih primerih kasneje izkažejo kot zmotne. Država naj pomaga podjetnikom, da bodo lažje ustvarjali dobiček, trenutno dejstvo pa je tako, da ti od vsakega delavca poberejo tolk denarja, da bi lahko ti s tem že naslednjemu delavcu polovično pokril plačo in prispevke. Za nagrado kajne. In od kje ima država zasluge, da tebi od vseh delavcev pobira tako visoke zneske? Ker jim pravilno izplačuješ plače, plačuješ prispevke in vse davke, malice, prevoze na delo itd. itd. te potem oni še s svojim lončkom udarijo po glavi tako da prav veselo zabobni.

Nasplošno se v naši državi gleda preveč na ozko. Dvignejo nek davek in si mislijo, kako se bo v državno blagajno priteklo po statistikah toliko in toliko več denarja. Koliko denarja pa v ozadju na drugih koncih s to isto potezo izgubijo, tolk širokogledanosti pa žal ne premorejo.
znalček | 13.01.2012 | 12:59
Ne vem, če je to ravno rešitev. Da bi potem izplačevali več plač zato, da bo neobdavčen dobiček se ne izide. davek na dobiček je že sedaj bistveno nižji kot so davki in prispevki na plače. Se podjetniku še vedno bistveno bolj splaša, da ne izplačuje plač. Velikih selitev v Slovenijo pa ne bi bilo. Je že sedaj kar precej območij z ničto stopnjo davka na dobiček.
Firedancer | 11.01.2012 | 23:00
V teoriji se vse skupaj sliši zares prečudovito!
Dejstvo pa je, da samo en tak zakon ne bo prinesel uspeha (kot ena lastovka ne prinese pomladi).
V osnovi bo potrebno prilagoditi tudi vse zakone, ki mesečno z davki in s prispevki obremenjujejo delodajalca.

Osebno sem mnenja, da smo v Sloveniji že precej let ljudje v nekakšni "pat" situaciji.
Država in ljudje si želimo igre po notah kapitalizma (želimo odcep od "temperamentnega Blakana" z vidika slabih plač - Vlak za Nemčijo in Francijo, itd...  na drugi strani pa si delavec zasluži pravice, ki so obstajale v nekem drugem obdobju - obdobju Socializma - razni "kvazi sindikati in njihovi predstavniki... Ja g. Semulič, tudi na vas leti moje razmišljanje!). 
Vse lepo in prav!? Ni res!
Problem je, ker Slovenija v večini primerov še vseeno ne pozna (kaj šele, da bi sprejela) pravi Kapitalizem.
V zadnjih nekaj letih sem (tudi iz izkušenj iz tujine) dobil občutek, da v naši čudoviti državi vlada "Status Quo"... Enostavno smo nekje vmes. Želimo kapitalizem, delali bi kot v Socializmu.

Če povlečem črto in preračunam, mi pride na pamet samo ena zelo preprosta besedna zveza...
Dodana vrednost! (zelo širok pojem, ki v razvitem svetu pomeni več kot si predstavljamo pri nas)!
Ljudje, ki so v Sloveniji uspeli (ljudje/podjetniki, ki so vredni spoštovanja), zagotovo vedo, o čem je govora!
Milan Černivec | 11.01.2012 | 19:32
Takšen zakon takoj podpišem ,če bi se vse delalo po črki zakona.