Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


notarji naj bodo javni uslužbenci
 
Arim1
Ogledov: 4246
Predlog ustvarjen 09.03.2012
Z odzivom organa 30.04.2012
Zadnja sprememba 08.03.2012 23:33:23

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (3)  

Predlagam naj notarji delajo kot javni uslužbenci in ne kot privatna podjetja.


Ključne besede notar, javna uprava
Kategorija: Pravosodje


Zadnji komentarji:

jbozicek | 28.10.2012 | 14:27
Odgovor pristojnega organa me niti piribližno ni zadovoljil. 
Tudi sam sem podal podoben predlog, naj se ukine notariat v sedanji obliki in naj notarji postanejo "navadni" javni uslužbenci. Pa tudi zgornji komentar je moj. 
Odgovor pristojega organa je v bistvu samo navajanje ustrezne zakonodaje, smisel teh predlogov je pa, DA SE ZAKONODAJA SPREMENI!
In točno to predlagamo na tem forumu, da se zakonodaja tako spremeni, da notariat v sedanji obliki ukinemo, prenehamo omogočati enormne zaslužke posameznikom notarjem (izbrancem). 

Ne razumem torej teh odgovorov, kot da odgovorni ne želijo naših predlogov, ampak jih le z zakonodajo (sedanjo in neustrezno) pač "argumentirano" zavračajo. 
jbozicek | 23.04.2012 | 18:14
Vladi predlagam, da ukine notariat v takšni obliki, kot ga poznamo danes v Sloveniji. Notar bi moral biti nič drugega kot javni uslužbenec, zaposlen s strani države. Deloval bi avtonomno znotraj sodišča ali upravne enote. Kakor bi se pač uredilo z ustrezno zakonodajo. Plača bi bila primerljiva z ustrezno plačo primerljivega sodnika. Vse notarske pristojbine, ki pa sedaj gredo v žep notarja, bi v primeru sprejetja mojega predloga šle v državni proračun. In tega denarja ni malo. Zakaj ga država ne bi v teh kriznih časih kanalizirala v proračun, tako pa se sedaj izgublja na bančnih računih v tujini, v dragih avtomobilih, nepremičninah in jahtah. Dejansko je notariat, kot ga danes poznamo pri nas v Sloveniji, neke vrste "licenca za bogatenje" nekaj izbranim pravnikom. In v tem smislu je naša sedanja oblika notariata izžemanje državljanov, ker so storitve notarja velikokrat neizogibne in jih državljani morajo koristiti (pa tudi drago plačati), na drugi strani pa bi dejansko država morala za te storitve poskrbeti, da bodo za državljana poceni in dosegljive. In še enkrat, zakaj bi se drage pristojbine stekale v roke posameznikov in ne v državni proračun? Moj predlog bi omogočil predvsem pravičnost na tem področju. 
Sony Globokar | 21.03.2012 | 21:55
Čestitam za vaš predlog. Notar ni isto kot odvetnik. Notar je oseba javnega zaupanja, visokih moralnih in etičnih norm. In pravilno bi bilo, da dela kot javni uslužbenec, četudi v najvišjem možnem plačnem razredu. 

Imenuje ga država in njegov najvišji cilj ni kovanje dobička, razni Zbiljski gaji itd. Notar se proti temu bori, to preprečuje in prijavlja organom pregona. Zato sam notarja ne vidim drugače kot javnega uslužbenca najvišjih moralno-etičnih vrednot. Še enkrat čestitam za vaš predlog, ki bi ga morali že davno udejaniti.