Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Sprememba DDV stopenj
 
janeze
Ogledov: 3828
Predlog ustvarjen 14.05.2012
Arhivirano
Zadnja sprememba 14.05.2012 09:44:34

  Predlog   Število glasov   Komentarji (12)  

Predlagam, da se spremeni stopnja DDV-ja  pri hrani za male živali. Tu je davek 8,5% čeprav je hišni ljubljenček nekako "luksuz". Glede na to, da moramo pomagati državi, bi se lahko ta davek dvignil na 20% in s tem prinesel nekaj denarja v državno blagajno (tudi sam sem lastnik kužka).

Prav tako bi glede na to, da nas bodo živila, ki so uvožena iz ostalih krajev sveta, pokopala (saj se našemu kmetu oz. pridelovalcu hrane ne splača več delati in gojiti) dvignil DDV za uvožena živila na 15 ali 20%. S tem bi naši domači proizvodi dobili večjo konkurenčnost na trgu.

Tudi zakon, ki bi trgovcem onemogočal dvig cene iz dobavljenih npr. 10 enot na 25 ali še več enot na prodajni polici, bi morali nemudoma sprejeti! Ni namreč logično, da kmet nekaj mesecev obdeluje zemljo, seje, žanje, predeluje, zapakira in transportira do trgovine za odkupno ceno 10 enot, trgovec pa s skladišča postavi na police in dvigne ceno za 100 ali več procentov. Omejeni bi morali biti pri dvigu vhodno - izhodnih cen na max. 15%.


Ključne besede DDV stopnje, sprememba, davek
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Blaž | 30.05.2012 | 00:16
Tudi žival je živo bitje, ki potrebuje vir energije, tako kot ljudje. Enačiti živali z luksuzom je tako nemoralno in obsojanja vredno, zato se s predlogom o zvišanju DDVja za njihovo hrano ne strinjam.
pravica_ljudem | 19.05.2012 | 20:56
1. Ne strinjam se da bi poskušali varčevati na ljubljenčkih, ki že tako prispevajo k manjšemu stresu in boljšemu življenju. Če je meso živali 8,5 pa naj bo še vzdrževanje živali 8,5. V nasprotnem primeru se kaže kontrast: smrt živali bolj spoštujemo kot negovanje življenja živali. 
Zakaj ne bi raje začeli pri tajkunih. Še zdaj ne vidim nobenga tajkuna zaprtega da bi plačal za svoje nepoštenosti ki so stale službe poštenih garaških delavcev. 

2. S tem bi si samo zagotovili jezo Evrope, ki nas bi pri ostalih vprašanjih manj podpirala. Že zaradi diplomacije bi rekel ne hvala, pa čeprav se lepo sliši.  Če še ne veste je Slovenija zelo odvisna od izvoza. Kaj bomo naredili če se kakšna država prav tako samovšečno odloči da bodo izdelki ki niso domači dražje obdavčeni? Namen EU prostega pretoka blaga je ravno v tem da se s prostim pretokom spodbuja gospodarstvo. Če se bomo šli obrambno politiko trga nas bodo označili za nekonkurenčne saj bomo selektivno izločili tujce. Kaj bo pa z nami ko nas bo na tujih trgih kdo izključil? Res me skrbi da to ni prava rešitev.

3.Edina točka s katero bi se strinjal je ta ki opozarja, da so marže naših trgovcev glede na naš standard gromozanske. 
Poglejte cene npr v Hoferju pri nas in v Avstriji. Zakaj imajo tako nizke cene če imajo tako večji standard kot mi? Nihče mi ne more dopovedat da je to normalno! In če podjetja ne morejo sama pridt do prave konkurenčnosti naj država že enkrat nekaj naredi na tem!
Ma ne mi rečt da ga ni zakona na tem svetu ki bi lahko izboljšal tako izigravanje malega človeka. Če Avstrijski trgovci lahko z precej nižjimi cenami solidno preživijo pomen da imajo pri nas še OGROMNO rezerve. 
hales | 18.05.2012 | 06:20
Hrano uvažamo predvsem zato, ker je sami ne pridelamo dovolj.
Tudi tisto, ki jo pridelamo sami, gre večina za živinorejo.
pravični | 16.05.2012 | 23:11
No, če je hišni ljubljenček, že ime dovolj pove, luksusz ali ne je stvar debate. Nekateri so pripravljeni za svoje ljubljenček veliko zapraviti. Bolj gledajo na njih, kot so nekoč v mladosti na svoje otroke.

Glede uvožene hrane in marž pa je itak tako, da imajo vsi izdelki maržo 100 in več odstotkov, čeprav večina trgovcev tega ne bo priznala.

Cene pa, hočeš ali nočeš, uravnavamo sami potrošniki s svojim povpraševanjem.

Treba je iti v večjo trgovino z živili in s kritčinm čutom, kakšno uro opazovati ljudi, kaj in koliko kupujejo, pa je lahko vse jasno.

Poraba je daleč prevelika in temu primerne so tudi cene.

Zato je kakršnakoli regulativa brez smisla in učinka.

Trgovci bi pa tudi našli način, da jo zaobidejo.

Bolj je potrebno na stvari gledati z gospodarskimi očmi, kot je zamišljena sama EU.

Nič hudega, če nam Italijan proda solato. 

Zamislimo se, zakaj smo mi nesposobni narediti nek izdelek, ki ga bo pa Italijan kupil od nas.

Najlažje je delati neke regulative, ki na daljši rok ne prinesejo nič konkretnega.

Mimogrede, pokriva Slovenija komaj tretjino svojih potreb po hrani iz domačih virov.

Pri nas so vsi skupaj, ki proizvajajo zelenjavo manjši, kot v Italiji en sam proizvajalec.

lipi | 16.05.2012 | 10:22
S predlogom se ne strinjam, imam pa naslednje pomisleke:
- višje obdavčevanje proizvodov iz drugih članic EU je tako kot carina, kar pa nasprotuje prostemu pretoku blaga; nadalje je treba ugotoviti, zakaj so proizvajalni stroški v Sloveniji višji kot drugod v EU in tukaj primerno ukrepati, ne pa dvigovati DDV na pridobitve blaga iz EU
- carine na uvoženo blago iz tretjih držav niso v naši domeni, vsako poseganje v obdavčevanje uvoza blaga iz tretjih držav pa je prav tako poseg v prost pretok blaga in storitev v EU; tukaj velja isto kot zgoraj - torej znižati stroške pridelave slovenskih živil; 
- da ne govorim o tem, kako bi navedeni ukrep negativno vplival na našo že tako slabo plačilno bilanco - ravno zaradi minusa v plačilni bilanci denar odteka iz Slovenije in ga zato v Sloveniji primanjkuje in ker nimamo svoje monetarne politike, ne moremo sami tiskati denarja in kriza je tu - namreč, turisti, ki pridejo k nam in kupujejo proizvode (predvsem uvožene iz tujih držav) pri nas, k nam prinesejo veliko denarja in prispevajo k boljši plačilni bilanci; enako velja za podružnice tujih podjetij - neposredne tuje naložbe - katero tuje podjetje pa bo pri nas delalo izključno slovenske proizvode? - ne smemo še bolj otežiti poslovanja tujim podjetjem;
- iz morebitnega zaviranja potrošnje uvoženih proizvodov in proizvodov, pridobljenih v drugih članicah EU bi morali izvzeti vse, kar pri nas ni mogoče proizvesti oz. ni mogoče proizvesti dovolj kakovostno;
iprsa | 16.05.2012 | 09:11
Mislim, da bi morali za vse domače proizvode imeti nižjo davčno stopnjo npr. 10% (prehrana 5%) saj naši proizvajalci že tako ali tako plačujajo dajatve naši državi.
Proizvodi iz EU bi imeli davek npr. 15%
Proizvodi iz ostalih držav pa 25% razen, če bi s katero izmed držav sklenili vzajemni sporazom.
Ne vem, kako je obdavčeno blago, ki se kupuje preko interneta (tehnična roba) direktno iz Kitajske ...
Korejec dela za 2 € dnevno, kitajec za 2 € mesečno, kako smo naj konkurenčni? Največ stane prevoz.
Ne pozabimo tlačani so jemali desetino (10%).
cato | 16.05.2012 | 08:22
ja kje pa ste to pobrali, da bi bili hišni ljubljenčki luksuz, verjetno še ga nikoli niste imeli, da bi videli kaj vse koristnega vam da, ne mislim v materialnem smislu,
kaj se pa tiče uvožene hrane pa mislim, da mora biti konkurenca, drugače se cene navijajo v nebo, treba pa je poskrbeti, da je ta uvožena vsaj približno enake kvalitete
DavidS | 15.05.2012 | 21:26
Meni osebno se hišni ljubljenčki zdijo vse prej kot luksuz. Večina psihologov poudarja koristi življenja s hišnimi ljubljenci....zatorej se mi zdi nesmiselno, da bi to obdavčili.

Kar se tiče obdavčitve uvožene hrane je kot prvo to nemogoče znotraj enotnega trga EU. Izdelki narejeni kjerkoli v EU morajo namreč biti enako tretirani na celotnem območju EU. Tudi če bi bilo možno....kaj bi s tem dosegli? Dvig cen hrane za končne potrošnike. Meni se to ravno ne zdi tako dobra strategija.....cilj nam mora biti, da je hrana čim cenejša. Naše kmetijstvo se mora nujno prestrukturirati. Pred kratkim sem zasledil podatek, da je povprečna velikost kmetije v Sloveniji 7,7ha. S tako razdrobljeno pridelavo so seveda kmetje težko konkurenčni. Jaz kot potrošnik sem vesel, da imam možnost kupiti cenejšo hrano.

Zakonske omejitve trgovskih marž pa je predlagalo že veliko ljudi....moje mnenje tukaj je, da lahko največ naredimo potrošniki. Če bi vsi kupovali pri najcenejšem trgovcu, bi bili vsi ostali prisiljeni znižati marže. 
znalček | 16.05.2012 | 08:06
Tale argument je bolj tako-tako. Tudi šport je koristen, pa počitnice, zabava itd., pa je vse to obdavčeno z višjo stopnjo.
Johny Enigma | 14.05.2012 | 21:28
#1 Kako boš definiral hrano za male živali? Nekatere živali so tudi delavne (npr. psi, sokoli) itd..

#2 Smo v EU, imamo enoten evrpski trg? Če lahko nekdo ceneje proizvaja seno v Belgiji in izvaža v RS, se moramo vprašati kaj delajo naši trgovci!
znalček | 16.05.2012 | 08:29
Ha-ha, ta je pa res duhovita. Sokol delovna žival. Ko gre vendar za največjo hohštaplerijo arabskih šejkov. (na Brnikih so sokole opustili, pa mislim, da bi si eno letališče pri vseh stroških tudi lahko privoščilo malo dražjo hrano za ptiče. Pa psi kot delovne živali. Me prav zanima, če je med 250.000 uradno prijavljenimi in še enkrat toliko neprijavljenimi psi v Sloveniji 0,1 % delovnih. Lahko mi tudi verjameš, da tisti delovni psi na kmetih, kolikor jih sploh še je, ne jejo Pedigre-ja. Če bi policija plačevala večji davek, bi bilo to za proračun nevtralno, ostane samo še tistih 20 psov vodnikov slepih, ki bi pa lahko dobivali hrano zaradi mene zastonj iz proračuna.


Glede uvažanja sena in lesnih briketov iz Švice in Avstrije sta pa tu dve stvari. Poleg nesposobnosti trgovcev in neumnosti lastnikov malih živali, ki jim ni žal denarja za svoje ljubljenčke in mislijo, da je seno, ki pride iz Švice, je zapakirano v lepe vrečke in stoji celo večnost v skladiščih in na policah boljše od tistega, ki ga sami pridelajo na zelenici pred hišo ali natrpajo v vrečo pri bližnjem kmetu. Naj povem, da je bil moj morski prašiček glede sena zelo izbirčen in se tistega iz trgovin ni niti dotaknil, če je imel možnost izbire.
janeze | 14.05.2012 | 21:41
Čakaj malo - delavne živali?!!! Če delajo, potem imaš od njih tudi profit....ne neposreden, ampak vseeno, so ti pač v pomoč namesto nekoga drugega, ki bi ga moral plačati.
Glede druge opombe pa ti dam čisto prav. Zato pa predlagam, da s tem, da znižamo davek naši doma proizvedeni hrani in s tem znižamo našo ceno. Definitivno pa bi morali uvesti predlog pod točko tri....