Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Napovedane spremembe DDV in RTV prispevka
 
markoj
Ogledov: 3757
Predlog ustvarjen 08.10.2012
Z odzivom organa 11.12.2012
Zadnja sprememba 06.10.2012 10:53:30

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

Trenutni vladni predlog spremembe DDV spremeniti tako da:

* tiskovine (pravica do informiranosti in znanja; diskriminatoren ukrep v primerjavi z ostalimi mediji), uporaba športnih objektov (pravica do zdravega načina življenja) in komunalne storitve ostanejo na nižji stopnji (monopolna branža),

* višjo stopnjo se dodeli tudi nekaterim prehranskim izdelkom (nezdrava prehrana - sladke gazirane pijače),

* višjo DDV stopnjo se dvigne za 1 odstotno točko.

 

RTV prispevek se ne zniža, pač pa se nekoliko dvigne prag za tiste, ki so oproščeni plačevanja RTV prispevka. Tako se bodo prihodki RTV SLO znižali, kar ustreza zahtevam po varčevanju na RTV, hkrati se olajša krizne ukrepe za najrevnejše.

 


Ključne besede DDV, RTV prispevek
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

Gaga | 29.10.2012 | 02:34
Ja, frane, to bi pomenilo, da se ustvari še večja razlika med tistimi, ki "imajo" in tistimi, ki nimajo!

Razumeš?
Tisti, ki imajo, jim je vseeno koliko je dražje. Tisto, ki nimajo, pa lahko lepo pozabijo na vse, kar ni osnovna življenjska potreba. Ti sploh razumeš, kaj si napisal?
pravica_ljudem | 17.10.2012 | 17:11
Proti višjemu DDV-ju. Kaj pomeni višji DDV? Pomeni to da se enakomerno porazdeli davek med ljudi; tiste ki imajo veliko in tisti ki imajo malo. Tisti ki jim to pomeni veliko razliko v kvaliteti življenja in tistim ki jim to pomeni kapljica v morje ki je skorajda ne zaznajo. DDV je enakomeren zgolj če gledaš omejeno, znotraj okvirjev. Če pa vidiš širšo sliko se pa zavedaš kako neenakomerno je. 

Zamenjaj enakomernost v dvigu z vplivom na posamezne ljudi. Na tiste z več denarja skoraj ne vpliva..na tiste z manj denarja ki jim to pomeni razliko v tem ali bodo lahko kupili kako osnovno živili več ali manj na mesec pa sta vpliv in pritisk veliko večja. Torej vpliv DDV-ja ni sorazmeren čeprav je relativni(procentualni) znesek enak. 

Sam zagovarjam pravičnost. Dvig DDV-ja to nikoli ne bo in ne more biti. Razen če bi imeli posebej DDV za bogatejše in revnejše. Ampak to je nemogoče ker je DDV vezan na blago/storitev in ne na posameznika.

Se pa sicer strinjam s prvima dvema točkama. 
DavidS | 17.10.2012 | 20:03
DDV je do neke mere (kolikor je pač možno) uravnan tako, da ga revnejši vseeno plačajo manj. Večina osnovnih življenjskih potrebščin, ki v izdatkih revnejših predstavljajo večinski delež, je obdavčena z nižjo stopnjo.
Seveda pa ni naloga DDV, da predstavlja neko uravnilovko, in skrbi za to, da razlike med bogatimi in revnimi ne bodo prevelike.
Anti NWO | 09.10.2012 | 14:56
 
Dvig DDV je NEDOPUSTEN!!!!!!

Se malo pa bo kila navadnih banan in BIO banan ista, zato, ker ene bodo kao bolj zdrave druge pa ne in zato bolj obdavcene, da bodo ljudje kao raje izbrali BIO.

To so bedarije. Vsakdo naj kupi in je kar mu pase, kar ni zdravo ali skodljivo pa sploh nebi smeli prodajati, oziroma bi morala biti gor oznaka.

Tako kot imajo cigareti napise KAJENJE KRAJSA ZIVLJENJE, bi to moralo biti napisano na podobnih izdelkih. Takrat bi se cloek zares zamislil kaj kupuje.
frane | 08.10.2012 | 13:37
Ja tako, dvigniti pa DDV na zlato in zlat nakit, saj gre tu za luksuzne izdelke, ki si jih lahko privoščijo le tisti z višjim standardom!