Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


letni dopusti
 
grenivka
Ogledov: 5080
Predlog ustvarjen 15.01.2013
Z odzivom organa 08.03.2013
Zadnja sprememba 11.01.2013 14:00:50

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (7)  

Predlagam vladi, da z zakonodajo določi dopust zaposlenih v enaki višini v gospodarstvu in javnem sektorju, saj je žalostno, da ima negovalec prostorov v javnem sektorju, če je starejši od 50 let kar 35 dni letnega dopusta, zaposleni na raznih čistilnih servisih pa nekaj čez 20 dni.


Ključne besede dopust, javna uprava, privatni sektor
Kategorija: Socialne zadeve


Zadnji komentarji:

hales | 19.01.2013 | 08:08
Jaz delam v trgovini. Med tednom delam po 7 ur, ob sobotah pa 5, da dobim tedenskih 40 ur.
Dopuste si ne izbiram sam, ampak mi ga določijo.
Tole je tretja sobota zapored, da imam dopust.
Porabil sem 3 dni dopusta za 15 ur. Kar pomeni, da nekdo ne bi porabil niti dveh dni, jaz pa cele 3.
Je to fer?
Pa nimam 35 dni dopusta.
ALLOVE | 16.01.2013 | 20:41
Se popolnoma strinjam! 90% javnega sektorja tako ali tako opravlja lažje, psihično in fizično manj zahtevno delo kot zaposleni v zasebnem sektorju, ki so, kot je že Skoti99 omenil, vezani na cilje, norme in še kaj.
Res je že skrajni čas, da se gospodarstvo in javni sektor izenačita. In da se izenačijo tudi vse kolektivne pogodbe glede dopusta. Na državni ravni naj se določi lestvica v katero se razporedijo vsi poklici/delovna mesta oziroma zaposleni. Da potem dejansko dobi zaposleni dopust glede na svojo starost, delovno dobo, število otrok, izobrazbo in delovno mesto. Pa da spet ne bo 40 dnevne razlike med maksimumom in minimumom. 
Tako npr. dodati samo 3 dni za zelo zahtevna delovna mesta - ne pa 15! 
hales | 19.01.2013 | 08:10
Ne bi bilo bolje, da bi se gospodarstvo zgledovalo po javni upravi?
Ne izenačevat standarde navzdol. Ne gledat, kaj je nekje slabše in tisto povzet. Glejte, kaj je bolje in poskušat to doseči.
DavidS | 19.01.2013 | 08:42
V teoriji zelo lepo....v praksi pa gospodarstvo ne bi moglo zdržati takšnih standardov. 
Že sedaj jih ne more, pa financira samo visoke standarde javnega sektorja preko davkov.
ALLOVE | 21.01.2013 | 14:45
Mogoče narobe razumljeno.....nisem mislila nižati javne standarde na standarde gospodarstva. Prej obratno: sama sem ZA višanje dopusta, saj ga v gospodarstvu dobim samo 20 dni letno. In vsak, ki trdi, da mu je osebno 35 dni dopusta letno preveč, naj si najde nek hobi ali pa se obrne na psihiatra :) 
Zaradi mene so lahko dopusti 50-60 dni. Hvaležna sem za vsak dodatni dan. Samo dejstvo je; da je minimalen dopust nad 30 dni utopija. Vprašanje koliko bi vzdržalo gospodarstvo. 
Mislim, da bi že dvig minimalnega dopusta na 25 dni bil velik uspeh. Pa seveda vzpostaviti sistem "dodeljevanja" bonus dopusta na delovne razmere; otroke; izobrazbo; delovno dobo...... 
Pa še to: bonusi za težko delo naj se delijo tudi ne-fizičnim delavcem. Npr: čeprav delam v pisarni; imam težke delovne pogoje - ker mi po glavi skačejo kupci, 3 nadrejeni; operiram pa praktično z milijonskimi posli in posledično penali, itd. Tudi recimo delavci v trgovini: ne zavidam jim njihovega položaja ko se nad njim znese vsaka druga stranka; dopusta ne morejo koristiti po svoji želji (če ga sploh lahko); šefi pa jih šikanirajo na vsakem koraku. Zakaj pol tisti, ki dela na CNC-ju dobi več "ugodnosti" za težke delovne razmere; ko pa denimo na dvigne večjega kosa kovine kot 6 kg in cel dan dela v "miru"? 
pravica_ljudem | 16.01.2013 | 20:39
Človeško bi bilo da bi imela oba 35 dni dopusta. Ker bo že tako čedalje manj praznikov pa čedalje manj delavskih pravic in nekje je to treba dobit nazaj.
Skoti99 | 16.01.2013 | 09:28
Se strinjam - v javnem sektorju je nerazumno, koliko več dopusta so si izborili nekateri poklici na račun "zahtevnosti" delovnega mesta. Npr. starejši zaposleni v zavodu, kjer delajo z osebami z motnjami v razvoju, imajo tudi do 45, 50 dni dopusta.

Na mestu je vprašanje, ali je nekdo, ki dela v gospodarstvu, ki je vezan  na norme, cilje, ..res toliko manj obremenjene in pod stresom, da ima 22, 25 dni dpusta oz. obratno - ali  oseba, ki dela s prizadetimi otroki, odraslimi res potrebuje še enkrat toliko doousta od delavca v gospodarstvu? 

Osebno menim, da je tudi pri dopustih prišlo do nepojmljivih razlik med delavci in te razlike pogosto nimajo argumentov.

Primer so tudi zdravniki. 50, 60 dni dopusta?