Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Živalska policija
 
prismoda
Ogledov: 76498
Predlog ustvarjen 21.06.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 21.06.2010 12:04:33

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (446)  

Predlagam ustanovitev tako imenovane "živalske policije", ki bi skrbela, da bi bili mučitelji živali in tisti, ki za svoje hišne ljubljenčke ne skrbijo, resno kaznovani. Živalska policija bi morala biti sestavljena (tudi) iz ljudi, ki se na nego hišnih ljubljenčkov spoznajo in takoj prepoznajo zanemarjene in mučene živali, predlagala bi tudi ostrejše kazni za kršitelje in boljšo ureditev zakonodaje na tem področju.

Predlog so podali tudi na strani Obalnega društva za zaščito živali, ki ima na družabnem omrežju Facebook podporo slabih 44.000 ljudi. http://www.facebook.com/pesmojprijatelj

Na ta način bi morda znižali število grozljivih zgodb, ki v zadnjem času pretresajo Slovenijo. Recimo tale: http://www.primorska.info/novice/9048/shiranega_psa_pojedle_bolhe


Ključne besede živali, mučenje živali, društvo za zaščito živali.
Kategorija: Notranje zadeve


Zadnji komentarji:

kk1995 | 27.03.2018 | 11:07
Strinjam se z pobudo, da bi morali imeti v Sloveniji živasko policijo. Policija bi morala imeti pregled nad vsemi živalmi, ki jih imajo prebivalci.  Tako živali, ki jih imajo ljudje za domače živali (pes, mačke,..) kot tudi živali, ki jih imamo na kmetiji (krave, kokoši, konji,..) ter tudi pregled kako lastniki ravnaja z njimi. Morali bi imeti usposobljenje policaje, ki bi prišli na kraj dogodka, ko bi dobili prijavo za mučenje živali in seveda višje kazni za mučenje živali. 
Nezabz | 15.12.2017 | 10:31
S predlogom se strinjam, saj sem proti mučenju živali v kakršnemkoli smislu, prav tako pa tudi menim, da imamo v Sloveniji prenizke kazni, ki so v povezavi z mučenjem živali. Ustanovitev živalske policije bi morda doprinesla tudi k manjšemu mučenju živali, saj bi se ljudje bali posledic.
johhny | 04.12.2015 | 09:34 Prikaži
Predloga ne podpiram, saj se mi zdi nepotreben. Za to imamo pristojno inšpekcijo, ki pa v večini primerov svoje delo opravlja pristransko ali ga ne. 
http://www.slovenskenovice.si/crni-s..v-mukah-umrl

Menim, da bi morala obstoječa pristojna služba za take zadeve svoje delo morala opravljati bolj korektno, ne pa da bi država ustanovila podobno nadzorno službo, ki lahko bi lahko ne bi delovala tako kot trenutna. Povečati bi bilo potrebno nadzor nad delom trenutne službe za tovrstne zadeve (UVHVVR).

Kazni za mučenje živali so premile, vendar se zaenkrat težko zgodi, da se dosodijo kazni trenutnega zakona, kaj šele višje.

Kazenski zakonik - 341. člen
(1) Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.
(2) Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali, ali mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se storilec kaznuje z zaporom do enega leta.
Shuensha | 24.08.2013 | 04:43
Predlog je sicer super, predlagala sem ga namreč tudi sama. Nastane pa problem od kje bo denar za plačilo živalske policije....takoj odprem S.P. in delam kot živalska policija na terenu, sem pooblaščena za ukrepanje sama pa poberem 10-20% kazni. Smo ljudje, ki tega ne bi počeli zaradi dobička ampak zaradi živali. 
Ana Mesner | 26.08.2011 | 13:58
Poglejte koliko nas podpira predlog in poglejte kaj se je do danes naredilo!!! 
sekioli | 29.06.2011 | 00:04
to si predlagatelj videl na animal planet sedaj pa tukaj trosiš svoje bedarije.že tako je javna uprava draga,pa še to,hm!
LuckyLuke | 21.04.2011 | 10:21
Ko pa je bilo treba spremenit pooblastila mestnih redarjev v "policijska" pa ni bilo problema z zakoni...Hitrost je bila pa svetlobna...
canislupus | 14.10.2010 | 15:53
Lahko se samo vprašamo kje je razlog za to da je NE BI imeli . Kakor obstaja policija za ljudi ne vidim razloga zakaj tudi ne za ŽIVALI!!!!
Barbara Győrfi | 13.09.2010 | 14:45
Odgovor VURS (gl. Odgovor pristojnega organa) je milo rečeno neprimeren. 
Dokler so sposobni na prijave odgovarjati tako, da v zvezi z določeno zadevo ne morejo ukrepati, ker ni zakonodaje, ali pa, da za določeno zadevo niso pristojni - npr. nadzor nad delom zavetišč, nadzor nad delom kinoloških šol, ne morejo trditi, da je zakonodaja dobra. Zakonodaja kot je, je hudo pomanjkljiva, premalo specifična, kar jim ustreza, da jim ni treba ukrepati. 
Seveda pa je zanje zakonodaja sila dobra, ko je treba ukrepati proti prijaviteljem. Čeprav imajo društva za zaščito živali celo dolžnost opozarjati na pomanjkljivosti, vlagati prijave, itd., jih VURS pri tem ovira ter poskuša sankcionirati njih, ne pa kršiteljev zakonodaje s področja zaščite živali.
VURS bi se moral zamisliti nad svojim delom. A žal so preveč vase zaverovani za kaj takšnega. 
Seveda ustanovitev živalske policije podpirajo, a le zato, da bi se znebili dela. 
Sicer je pa res težko, da bi dobrobit živali nadzoroval nekdo, čigar glavno delo je nadzorovati kvaliteto zrezka na mizi. Zato je nujno, da VURS ne bo imel ničesar skupnega s tako imenovano živalsko policijo.
Res je tudi, da ljudje preveč idealizirajo to, kar vidijo na Animal Planetu. Nenazadnje naša zakonodaja temelji na pravnih sistemih nemško govorečih držav, zato bi morali uvesti institut živalske policije na tej zakonodaji, angloameriški sistem za nas žal ne pride v poštev. A kljub temu se da narediti veliko.
Nekateri ljudje imajo pomisleke v zvezi s financiranjem. Če bo živalska policija dobro in dosledno opravljala svoje delo, bo z izterjanimi sankcijami (potreben nov ZZZiv, po katerem bodo sankcije višje) pokrila vse stroške svojega dela, ostalo pa bi dovolj sredstev tudi za kakšno dodatno zavetišče za zapuščene živali, ki ne bi bilo dobičkonosno naravnano s strani raznih s.p.-jev na Dolenjskem in Gorenjskem kot sedaj. 
Predlagam, da se ustanovi znotraj policije, ob podpori posebej usposobljenih članov društev za zaščito živali, ki bi v ta namen opravili razna izobraževanja, psihološke teste, izpit iz ZUP in še kaj. Skratka, izobražene in psihološko primerni članov društev torej. 
moderatorBP | 03.09.2010 | 07:27
Na ustanovitveni seji se je sestal Strokovni svet za zaščito živali
http://www.mkgp.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article//6317/
avtomobil | 25.08.2010 | 11:09
Absolutno sem za živalsko policijo, saj nekateri delajo z živalmi kot svinja z mehom. Kaj naj bi počela živalska policija? Po mojem bi lahko bil pri opravljanju nalog dan poudarek na naslednje probleme v zvezi s tem:
-mučenje živali;
-psi brez povodcev;
-povzročanje hrupa, smradu ipd. z živalmi; 
-klateški psi in mačke;     
-povožene živali;
-kadavri;

in še in še bi bilo dela za njih, ki sedaj ne opravlja nihče, razen to, da sem in tja cestarji poberejo kakšno povoženo žival, lovci pa tudi kakšno divjad in to je vse.

Slovenija je tako majhna, da bi lahko bil center nekje v bližini Ljubljane, enota s stalnim dežurstvom pa bi lahko imela največ 10-15 policistov.... 
medeni | 22.08.2010 | 18:31 Prikaži
OČITNO NEKATERI PREVEČ GLEDATE ANIMAL PLANET.ALI MISLITE DA  VSE KAR PRIDE IZ AMERIKE JE DOBRO, JAS MISLIM RAVNO OBRATNO ,KAR VAM ČE ŽELITE DOKAŽEM
Priscila Gulič | 20.08.2010 | 12:16
URADNA OBJAVA: DATUM ZA ZBIRANJE PODPISOV V PODPORO K SPREMEMBI ZAKONA O ZAŠČITI IN VARSTVU ŽIVALI JE PODALJŠAN NA 10.09.2010.
OBVESTITE DALJE ČIMVEČ LJUDI. NAJLEPŠA HVALA, PRISCILA.
aljoška čebron | 17.08.2010 | 21:39
Vsem ,ki nasprotujejo živalski policiji ,ker da bi to lahko obvladovala "navadna" policija / ki včasih ni izurjena niti za delo z ljudmi /,toplo priporočam ,da nekaj poletnih večerov namenijo programu Animal planet.Videli bodo , da tam delajo ljudje ,ki ne samo da imajo radi živali in jih tudi spoštujejo,temveč znajo z njimi tudi ravnati in nuditi prvo pomoč do veterinarske oskrbe .-Ljudje ,ne bodimo tako samopašni in kruti,čeprav smo / baje / "krona stvarstva" !! In če bomo obupali,tudi ne bo nikoli nič bolje ,kvečjemu še slabše !! Treba je vstrajati ,dokler se zadeva ne spelje do konca in se sprejme ustrezna zakonodaja ,ki bo natanko določila pristojnosti živalske policije ,določila profil kadra,ki bo to izvajal ,kakor tudi sankcije za mučitelje - zelo visoke denarne kazni / ki bodo šle v fond za delovanje živalske policije / , javna objava njihovih osebnih podatkov ,dosmrtna prepoved lastništva kakršnekoli živali in obvezno delo vsaj 14 dni v zavetišču za živali .-Sicer pa menim ,da je treba čimprej sprejeti ustrezen zakon o ravnanju z živalmi in njihovi zaščiti in tematiko o ravnanju z živalmi vkljućiti v šolski program od 1.razreda dalje -saj vemo "kar se Janezek nauči-to Janez zna" -Torej, začeti vzgajati mlade ljudi,da ne bodo gledali na živali samo kot bodoče klobase in salame in sredstvo za izživljanje svojih frustracij ,ko življenje ne bo tako rožnato v odrasli dobi ,kot morda pričakujejo .
Ddam | 17.08.2010 | 13:11
Ne gledat, ampak prijavit VURSu. Zdaj ko so na tapeti so začeli malo bolj migat.
Očitno jih je postalo strah za stolčke!

Naj delajo njihov posel ljudje, ki ga bodo opravljali s srcem!