Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Električni avtomobil v bloku
 
Elektricni
Ogledov: 4853
Predlog ustvarjen 19.10.2017
Z odzivom organa 28.12.2017
Zadnja sprememba 18.10.2017 17:03:25

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (6)  

 Pozdravljeni,

Živim v večstanovanjki stavbi in razmišljam o nakupu električnega avtomobila. Razvoj le teh je tak, da bi s takim avtomobilom lahko opravil 99% vseh voženj.

Težava se pojavi pri potrebi po polnjenju tega avtmobila. Najbolje bi bilo če bi lahko le tega polnil čez noč doma na svojem parkirnem prostoru. Na ta načein se mi navada uporabljanja vozil ne bi spremenila.

Za postavitev lastne električne polnilnice na svojem parkirnem mestu potrebujem 100% soglasje vseh lastnikov bloka saj bi del napeljave med mojo varovalko in parkirnim mestom, potekal po skupnih prostorih. Vsi lastniki ki sem jih uspel dobiti so mi dali soglasje na ta način sem zbral 90% vseh potrebnih soglasij.

Ostalih 10% soglasij ne morem dobiti. Razlog ni v tem, da si lastniki nočejo dati soglasja temveč v tem da so npr. v tujini, je stanovanje v postopku dedoavnja, ipd. Preprosto po več mesecih poizkušanja priti v stik z vsemi mi to ni uspelo.

Moj predlog je, da se glede postavitve lastnih električnih polnilnic stanovanjski zakonik ali mogoče kateri drugi predpis uredi na ta način, da bi postavitev lastne električne polnilne postaje za lastne potrebe možna z bistveno nižjim deležem soglasij ali celo brez soglasja seveda na ta način da zadevo uredi strokovna oseba. V mojem primeru bi postopek potekal tako:

1) Lastnik parkirnega prostora ali električnega avtmoobila dostavi vtičnico za polnenje

2) vzdrževalec električnih instalacij v naselju izvede napeljavo

3) predstavnik elektro distributerja pregleda priključitev napeljave na odjemno mesto


Ključne besede Električni avotmobil v bloku
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

pravični | 25.07.2018 | 23:58
Čeprav so se postavljale nekeletnice  okrog električnih avtomobilov je vse skupaj še vedno znanstvena fantastika. Slovenija še en lep čas ne bo imela nekega omembe vrednega števila električnih vozil. In to predvsem zaradi infrastrukture. Pred časom so odgovorni pri elektro sami to potrdili. Tudi če bi dotični hotel postaviti polnilni priključek na parkirišču mu to preprečuje njegova napeljava. Če bi si nekje polovica stanovalcev omislila tak avtomobil bi morali za celoten blok izvesti povsem novo bistveno močnejšo napeljavo oziroma priključek. Z navadnim priključkom za gospodinjstva se avtomobili polnijo 12 ur in več. Večji tudi 20 ur. Pač odvisno od priključne moči odjemalca. Za hitro polnjenje pa so vsi sedanji priključki, kot sem zgoraj omenil neuporabni. Če bi četrtina mesta imela električna vozila in bi si želeli vsaj neko normalno hitro polnjenje bi moralo elektro zamenjati celotno infrastrukturo. Na koncu pa še pridemo do tega, da taka stvar ne bo poceni. Na koncu bo tudi država morala nekje pobrati davek, ki bi nastal z izpadom od goriv, kjer ima sedaj s trošarinami in ddv-jem velik pritok v proračun.
zaskrbljen.državljan | 02.03.2018 | 21:00
Spoštovani!
Moj predlog je, da se ne zamujajte z zbiranjem 100% ampak da se dela lotite, saj po mojem mnenju potrebujete le večino.Bilo bi pošteno, če bi v stanovanjskem bloku organizirali sestanek, kjer bi sostanovalcem pojasnili vaš načrt. Predlagam vam še, da poskusite osebe kontaktirati prek drugih komunikacijskih sredstev.
Lep pozdrav, Zaskrbljen.državljan
priden_student | 14.12.2017 | 13:18
S predlogom se strinjam. Imam le dva komentarja. Prvič, če imate pred blokom zagotovljeno lastno parkirišče ne vidim težav, potrebno bi bilo le pridobiti soglasje za razkopavanje preko ostalih parkirišč. Drugič, če bi bila električna polnilna postaja na skupnem parkirišču, bi na nek način privatizirali del parkirišča ki je namenjen vsem. Kaj šele, če bi še drug sosed kupi električen avto. Kako bi si razdelila čas uporabe polnilne postaje ipd... Se pa definitivno strinjam, da je nepotrebno zbiranje soglasij vseh sostanovalcev. Če ima blok 100 stanovanj, je pridobivanje soglasij "samomor". 

Lp, JŠ
flubo | 09.12.2017 | 19:54
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
Ivan Peter Benko | 21.10.2017 | 19:54
Števci z elektronsko identifikacijo vozila bi rešili problem v objektih z garažami. Zunanji priključki, s prostim dostopom bi bili primerni le z napajanjem mimo števca v objektu, podobno kot na drugih javnih polnilnih postajah. Zlorabe, oziroma namerne poškodbe, ki jih povzročajo nevzgojeni ljudje in otroci bi bile onemogočeni na preglednih lokacijah z ustrezno elektronsko kontrolo.
DavidS | 20.10.2017 | 15:25
Menim, da je problem predvsem v zahtevanem 100% soglasju, kar je popolnoma neživljenjsko.

Morda bi bil smiseln predlog, da za izboljšave skupne lastnine veljajo enaka pravila kot za redno vzdrževanje - da jih torej lahko potrdi zbor etažnih lastnikov z navadno večino.
PredlagateljA | 14.11.2017 | 21:00
Odličen predlog!