Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Prepoved nerazgradljivih vrečk za sadje in zelenjavo
 
MilenaM
Ogledov: 3236
Predlog poslan 20.11.2017
Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 06.03.2018
Zadnja sprememba 16.11.2017 10:17:49

  Predlog   Število glasov   Komentarji (32)   Popravki predloga  

Sedaj se že vsi zavedamo težav, ki jih imamo z nerazgradljivimi materiali, ki končajo v naravi in se ne razgradijo tudi po več sto let. Največja težava so seveda izdelki iz plastike. Dokazov ne rabim tu dodajat, za vsakega je dovolj, da se sprohodi po okolici. Same plastike se pri nas reciklira zelo malo, tam nekje do 10%, kar pomeni, da vse drugo pristane v naravi, kar je nesprejemljivo.

Prvi korak bi moral biti že zdavnaj prepoved nerazgradljivih vrečk, ki jih kupec dobi zastonj.

Predlagam, da se prepove prodajanje nezmrznjenega sadja, zelenjave, gob in pekovskih izdelkov v nerazgradljivi embalaži. Embalaža naj bo ali iz recikliranega papirja ali pa iz biorazgradljivega alternativnega materiala (najbolje rastlinskega izvora). Tehnologija obstaja, trgovec pa je ne bo uporabil, ker to za njega predstavlja dodaten strošek in tega ne bo spremenil, dokler se ga ne prisili.

Prosim, da moj predlog vzamete resno, saj so spremembe v  to smer ključne za prihodnjost našega bivalnega okolja.

 


Ključne besede Okoljevarstvo, plastika
Kategorija: Okolje in prostor


Zadnji komentarji:

Borut Žinko | 20.12.2017 | 20:49
 
S tem predlogom se pa tudi jaz zelo strinjam, saj kot smetar opažam, da se veliko teh in podobnih vrečk prehitro odvrže v smeti!  Kolikor mi je znano že obstajajo podobne vrečke, ki so narejene iz naravi prijaznih materialov ( krompirjev škrob )!
Pat123 | 15.12.2017 | 11:03
Popolnoma se strinjam s tem predlogom, saj so plastične vrečke biološko nerazgradljive in vsekakor škodujejo okolju. Kot je zapisanov v članku se onesnaževanje našega okolja povečuje skoraj vsako sekundo, saj kar 98% vrečk ne kočna v predelavi. Predlagam, da se obvezno ovedejo razgradljive vrečke, saj bomo tako okolju veliko bolj prijazni in menim, da bomo s tem vsaj malo pripomogli k čistejšemu okolju. Vsekakor naš čaka še dolga pot, vendar vsak korak šteje. 

https://sites.google.com/site/problemplasticnihvreck/Selena Kolli | 15.12.2017 | 11:02
S predlogom se strinjam, saj menim in vsi že opozarjajo kako so plastične vrečke škodujejo okolju. Nekateri ljudje pa vrečke odvržejo v naravo, ko jih več ne potrebujejo, ker so tudi nekatere iz zelo slabe plastike, da  se ne bi strgale, in ni možno, da bi jih večkrat tudi uporabljal.
golobtjasa | 15.12.2017 | 10:58
Vsekakor se strinjam s predlogom, da se prepove plastične vrečke za prodajo sadja in zelenjave. Veliko bolj uporabno bi bile papirnate vrečke v rjavi barvi katere že obstajajo vendar niso stopile ravno v veljavo, ali pa vrečka iz lutnje za večkratno uporabo s tem bi privarčevali in manj onesnaževali okolje. S tem plastične vrečke ne bi pristale v rekah zaradi katerih umirajo tudi številne živali. Vsekakor vrečke niso edini problem, velik problem so vsi plastificirani produkti, ki prav tako kot vrečke predstavljajo velik problem. 
Nezabz | 15.12.2017 | 10:31
S predlogom se popolnoma strinjam, saj plastične vrečke onesnažujejo okolje, namesto le-teh, bi lahko uporabljali razgradljive materiale, ki so na voljo in s tem prispevali k manjšem onesnaževanju narave.
Ursam | 15.12.2017 | 10:30
S predlogom se strinjam, saj bi morali uporabljati razgradljive materiale, ki so okolju in naravi prijazni, namesto plastičnih, saj s tem onesnažujemo našo naravo. Prav tako je uporaba plastičnih vrečk neuporabna. 
Izzabella | 15.12.2017 | 10:19
Predlog mi je uzredno všeč, namreč premalo poskrbimo za samo naravo. Vrečke plastične so popolnoma neuporabne. Iz svojih lastnih izkušenj lahko rčeem da se mi le nabirajo v predalih in drugod po stanovanju. Ob enem ko bi prepovedali nerazglardljive vrečke, bi pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja okolja, ki pride is strani tovarn, ki jih izdelujejo. Ob tem predlogu ne bi bil nobeden na slabšem, ravno nasprotno, profitirala celotna skupnost.
ac6424 | 15.12.2017 | 09:22
Menim da je ta predlog zelo dober, ker na ta način bi se zmanjšalo onesneževanje zraka zato ker te vrečke so zelo težko razgradljive. Za ta namen bi se lahko uvedle papirnate vrečke, bio-vrečke al pa vrečke za ponovno uporabo iz različnih materialov. Ta predlog je Francija sprejela leto 2015 in v uporabi uvedla od 1.1.2016, kar je razvidno iz tega članka. http://ebm.si/zw/o/2014/francija-pre..lasticne-vrecke/
Nicki | 15.12.2017 | 09:17
Strinjam se z predlogom. Mislim, da bi vlada morala resno začeti razmišljati o tem (čeprav bi morala o tem začeti razmišljati že leta nazaj). Vem, da nekateri mislijo, da ukinitev plastičnih ne bo pripomoglo k izboljšanju njihovega  življenskega okolja, vendar vsaka mala sprememba proti manjšemu onesneževanju, bo lahko veliko pomenila za naslednje generacije. 
db1996 | 15.12.2017 | 09:09
S predlogom se popolnoma strinjam. Namesto plastičnih vrečk, bi lahko za prenos sadja in zelenjave iz trgovine brez težav uporabljali tudi papirnate vrečke, ki so okolju mnogo manj škodljive. Poleg tega menim, da strošek menjave za trgovce niti ne bi bil zelo visok.
Cipollina | 15.12.2017 | 09:06
Strinjam se s predlogom. Plastične vrečke so eden večjih problemov v današnjem času. Zato bi morali čimprej ukiniti plastične vrečke, ker jih večina pristane v naravi ne pa v smetnjaku, ki je namenjen temu. Naj se uvede razgradljive vrečke.
Marija Novak | 15.12.2017 | 08:50
Predlog mi je všeč in menim, da bi ga morali čimprej uresničiti. Tudi evropski poslanci so že pozvali k prepovedi škodljive plastike. Menim, da bi morale biti plastične vrečke prepovedane čimprej. Glede na to, da ima EU strategijo, da se morajo plastične vrečke ukiniti do 2020 menim, da bi to lahko v Sloveniji storili že prej in imeli ta problem že rešen.
http://www.delo.si/gospodarstvo/okolje/p..e-zgodovine.html 
anja gržinič | 15.12.2017 | 08:46
predlog mi je zelo všeč, saj te vrečke zelo onesnažujejo okolje, poleg tega pa vsak svojo vrsto sadja spravi v svoj vrečko in ne vse v eno. predlagam, da bi se uporabljale razgradljive vrečke, ali pa takšne za večkratno uporabo, ki bi jih vsak nosil s seboj.
mz1233 | 14.12.2017 | 13:22
Predlog mi je zelo všeč, saj menim, da imajo plastične vrečke zelo negativen vpliv za naravo. Menim, da bi morali dodati še kazen, ki bi jo morali plačati kršitelji v primeru neupoštevanja tega predloga. Menim, da je tudi velik problem, ker veliko vrečk pristane v morju, kar zelo slabo vpliva na živali in rastline v morju. 
http://outsider.si/velika-plasticna-modrina/  
cuspak cuspak | 14.12.2017 | 13:19
Ta predlog se mi zdi zelo v redu, samo je pa res kot so že nekateri prej napisali, da bi vlada morala to jemati resno. Sama živim v bližini Italije in vidim kake probleme imajo tam z odpadki, ker jih morajo puščati pred hišami in jim odvisno od dneva vzamejo različne smeti, je pa res da če ne ločujejo je to velika globa. Zato pa imajo pred hišami dejansko smetišče, ker so vrečke in odpadki po celi ulici ker se vrečke strgajo itd. - to pa nobeden ne pobere ali počisti. Je pa res da v Italiji se je vse bolj povečala uproaba vrečk za večkratno uporabno, ki so tudi prijazne okolju in s tem tudi razgradljive. Jaz sama sem kupila vrečko v italiji in jih uporabljam za nakupovanje in so dobre in se ne tako uničijo in s tem mislim, da bi vlada lahko uvedla tak sistem tudi pri nas.

Prepoved nerazgradljivih vrečk za sadje in zelenjavo

Sedaj se že vsi zavedamo težav, ki jih imamo z nerazgradljivimi materiali, ki končajo v naravi in se ne razgradijo tudi po več sto let. Največja težava so seveda izdelki iz plastike. Dokazov ne rabim tu dodajat, za vsakega je dovolj, da se sprohodi po okolici. Same plastike se pri nas reciklira zelo malo, tam nekje do 10%, kar pomeni, da vse drugo pristane v naravi, kar je nesprejemljivo.

Prvi korak bi moral biti že zdavnaj prepoved nerazgradljivih vrečk, ki jih kupec dobi zastonj.

Predlagam, da se prepove prodajanje sadja, zelenjave in pekovskih izdelkov v nerazgradljivi embalaži. Embalaža naj bo ali iz recikliranega papirja ali pa iz biorazgradljivega alternativnega materiala rastlinskega izvora. Tehnologija obstaja, trgovec pa je ne bo uporabil, ker to za njega predstavlja dodaten strošek in tega ne bo spremenil, če se ga v to ne prisili.

Prosim, da moj predlog vzamete resno, saj so spremembe v  to smer ključne za prihodnjost našega bivalnega okolja.

 


Ključne besede: Okoljevarstvo, zero waste, plastika