Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

odpadna zdravila

2136 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam naj se uvede kontejnerje-koše za odpadna zdravila, pred lekarno ali pred zdravstvenim domom.

Zgodi se, da doma ostajajo neporabljena zdravila. Zdravila, ki jih nismo uporabili, zaradi neugodnih stranskih učinkov. Zdravila, za katere smo ugotovili, da smo alergični, da nam ne odgovarjajo,.. Sedaj bi morali ta zdravila odnesti v lekarno in izročiti lekarnarju. To vemo, da se ne izvaja zaradi slovenske zadržanosti, in pretirane firbčnosti lekarnarjev, ter se tako zaradi vrženih zdravil v navadne kontejnerje onesnažuje okolje.

Zato predlagam, da se uvede koše-kontejnerje za odpadna zdravila pred vsakim zdravstvenim domom ali lekarno, kjer bo dostopno vsem, 24 ur na dan. Tako bo uvedena praktičnost in tudi ohranjena zasebnost.

32 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D ds1 16 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 3. 2018

Odziv Ministrstva za zdravje

V Republiki Sloveniji ureja ravnanje z odpadlimi zdravili Uredba o ravnanju z odpadlimi zdravili (Uradni list št 105/2008, z dne 7.11.2008).

Po veljavni uredbi so lekarne dolžne sprejeti vsa zdravila, ki jih državljani tja prinesemo. Način in sistem zbiranja je sicer prepuščen posameznim lekarnam, kar pa morajo imeti označeno. Na ta način omogočamo varno zbiranje odpadlih zdravil, saj bi v nasprotnem primeru lahko prihajalo do zlorab.

Nadzor nad zbiranjem zdravil oz. izvajanjem omenjene uredbe imajo inšpektorji, pristojni za varstvo okolja.

Komentarji