Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Oskrbovana najemna stanovanja za starostnike

3355 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Nepremičninski sklad pokojninskega zavarovanja je lastnik 360 oskrbovanih najemnih stanovanj. Namenjena so osebam, starejšim od 65 let, ki jim zdravstveno stanje omogoča samostojno bivanje. Stanovanja so različne kakovosti, imamo stanovanja z dobrimi tlorisi in spadajo v energetski razred A. Imamo pa tudi stanovanja z zelo slabimi in nefunkcionalnimi tlorisi in spadajo v energetski razred C, kar pomeni, da je v njih bivanje za starostnike najemnike slabo in so stroški za ogrevanje visoki.

Prvi objekt oskrbovanih najemnih stanovanj je bil zgrajen leta 2001, torej so zgradili v povprečju 22 stanovanj na leto, kar je izjemno malo, še posebej zato, ker so v 70tih in začetku 80tih letih v Sloveniji zgradili po 30.000 stanovanj na leto. Morda bo kdo rekel, da država danes nima denarja za gradnjo oskrbovanih najemnih stanovanj za starostnike. Vendar je treba povedati, da država ne podarja stanovanj, za stanovanja dobi vsak mesec najemnino in plačilo vseh stroškov.

Predlagam: 1) v bodoče naj bo na leto zgrajeno precej več oskrbovanih najemnih stanovanj za starostnike kot doslej; 2) vsa nova oskrbovana najemna stanovanja naj spadajo v energetski razred A, tlorisi pa naj bodo dobro zasnovani; 3) poleg neprofitnih stanovanj naj se gradijo tudi profitna najemna stanovanja za starostnike. Najemnike za profitna najemna stanovanja ne bo težko najti, saj imajo mnogi starostniki lastna stanovanja v mestih, ki jih lahko dobro prodajo, ter dobijo tako dovolj denarja, da si lahko omogočijo bivanje v kakovostno zgrajenem profitnem oskrbovanem najemnem stanovanju; 4) nova stanovanja naj imajo podobne tlorise, pa čeprav so zgrajena v različnih krajih po Sloveniji, ker stanovanja s podobnimi tlorisi pocenijo gradnjo.

27 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR dan 51 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 10. 2023

Odziv Ministrstva za solidarno prihodnost

Dovolite, da pojasnimo, da je ena od ključnih točk koalicijske pogodbe sedanje vlade tudi ureditev stanovanjske politike. S tem namenom je bilo tudi pred meseci ustanovljeno novo Ministrstvo za solidarno prihodnost. Načrtovano je, da se vzpostavi stabilen in robusten sistem, ki bo omogočil konstantno rast števila javnih najemnih stanovanj.

Vlada je letos zagotovila 25,5 milijona evrov za Stanovanjski sklad Republike Slovenije, ki jih bo namenil za lastno gradnjo in za financiranje projektov lokalnih stanovanjskih skladov, občin in neprofitnih stanovanjskih organizacij. Sredstva se bodo v okvir ugodnih dolgoročnih posojil namenjala projektom na občinskih ravneh kakor tudi pospešitvi in realizaciji projektov, ki jih izvaja Stanovanjski sklad Republike Slovenije.

Osrednja politika vlade je oblikovanje stabilnega in predvidljivega javnega financiranja stanovanjske gradnje, ki bo omogočala stabilen in predvidljiv razvoj javnih stanovanjskih projektov.

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost se zavedamo pomanjkanja oskrbovanih stanovanj. Prizadevali si bomo zagotoviti sredstva za gradnjo vseh vrst javnih najemnih stanovanj. Na tem mestu naj dodamo tudi, da poleg Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja oskrbovana stanovanja gradijo tudi drugi akterji na stanovanjskem trgu. To so posamezni občinski skladi in Stanovanjski sklad Republike Slovenije – javni sklad.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije je v letu 2023 pri občinah izvedel anketo, ki je pokazala veliko zanimanje oziroma potrebo po gradnji oskrbovanih stanovanjih.

Strinjamo se, da je smiselno zasledovati čim večjo poenotenost tlorisov in cenovno dostopno in kvalitetno izolacijo stavb, kar pripomore k dolgoročno nižjim stroškom za najemnike.

Poudarjamo tudi, da navedene tehnične pogoje v tem trenutku ureja Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše ter o načinu zagotavljanja pogojev za njihovo obratovanje (Uradni list RS, št. 110/04, 81/09 in 17/11).

V okviru načrtovane novele Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 62/10 – ZUPJS, 56/11 – odl. US, 87/11, 40/12 – ZUJF, 14/17 – odl. US, 27/17, 59/19, 189/20 – ZFRO, 90/21, 18/23 – ZDU-1O in 77/23 – odl. US) in pregleda področij, ki jih je potrebno urediti, smo na Ministrstvu za solidarno prihodnost zaznali, da je nujno urediti vse vrste najemnih razmerij. V okviru navedenega bo opravljen tudi razmislek ali in do katere mere je potrebno upoštevati razlike pri najemu oskrbovanih stanovanjih glede na dohodkovni in premoženjski cenzus najemnikov.

Komentarji