Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Smeti v naravi

2258 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Kljub vsem opozorilom in ozaveščanju se še vedno prepogosto dogaja da ljudje kupe smeti odvržejo kar na polje, v gozd ali kako grmovje. Piše se leto gospodovo 2018 in za odvoz smeti je dovolj dobro poskrbljeno tako da je odlaganje le teh v naravi več kot kriminal.

Predlagam vladi da v kazenski zakonik določi kaznovanje za odlaganje odpadkov (ne če vržeš papirček skozi okno avta) tako strogo, da nikomur več niti na pamet ne bo več prišlo da bi stresel kup plastike ali česa podobnega nekam kjer ni za to točno določeno. Leto dni zapora ali 10000 evrov ali oboje skupaj.

16 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jan31 39 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 5. 2018

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Na podlagi Zakona o lokalni samoupravi (ZLS) občina samostojno opravlja lokalne zadeve javnega pomena - “izvirne naloge“, ki jih določi s splošnim aktom občine ali so določene z zakonom. V okviru teh nalog skrbi za varstvo zraka, tal, vodnih virov, za varstvo pred hrupom, za zbiranje in odlaganje odpadkov in opravlja druge dejavnosti varstva okolja. Podrobnejše naloge in način izvajanja nalog varstva okolja, skladno z 19. b členom tega zakona občina določi v odloku.

Nadzor nad izvajanjem določil odloka in iz tega izhajajoče kazenske določbe v primeru komunalnih odpadkov izvajajo občinske inšpekcijske službe.

V krovni uredbi s področja ravnanja z odpadki (Uredba o odpadkih) je določeno, da je odpadke prepovedano puščati v okolju, jih odmetavati ali z njimi nenadzorovano ravnati. Posameznik, ki je imetnik odpadkov, je za kršitev te določbe lahko kaznovan z globo od 100 do 300 eurov. Predpisane kazni pa so višje za osebe, ki opravljajo dejavnost (pravne osebe, samostojne podjetnike , posamezniki, ki opravljajo dejavnost) in njihove odgovorne osebe.

Komentarji