Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Znižanje omrežnine, davkov in dajatev na računih za elektriko

2453 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Predlog: Predlagam znižanje deleža omrežnine / pristojbin / davkov na računih za elektriko, ki sedaj predstavljajo kar dve tretjini zneska na položnici. Razlaga: Električna energija predstavlja na mesečni položnici manj kot tretjino zneska, kar dve tretjini pa omrežnine, davki in pristojbine.Vir: www.dnevnik.si/1042620933Levji delež prispevkov odpade na omrežnine. Pa si poglejmo, kaj se s tem denarjem dogaja. "Mariborsko podjetje SODO, ki skrbi za slovensko distribucijsko električno omrežje, je v letu 2013 obračunalo za dobrih 346 milijonov evrov omrežnin. Če k temu prištejemo dodatka za delovanje Agencije za energijo in evidentiranje pogodb, v 2013 ukinjen prispevek za zanesljivo oskrbo (DVE) ter prispevka OVE in SPTE (100 milijonov evrov), je skupni pobrani znesek presegel 453 milijonov evrov. Vlaganja podjetja SODO v elektroenergetsko infrastrukturo (EEI) na ravni celotnega slovenskega elektrodistribucijskega sistema so lani dosegla petino tega zneska, torej okoli 90 milijonov evrov. V letih 2011 in 2012 so bila vlaganja še nižja, saj so znašala 88 in 84,6 milijona evrov. Eles, ki skrbi za prenosno električno omrežje, je nekoliko bolj radodaren. v 2013 je sicer zbral »le« 62,5 milijona evrov omrežnin, a je za vlaganja v infrastrukturo namenil dobrih 25 odstotkov svojih prihodkov." Vir: www.dnevnik.si/1042620933 Torej glavnina denarja od omrežnin gre za dobičke in visoko nadpovprečne plače v panogi, ne pa za infrastrukturo. Poleg tega vlada na eni strani spodbuja uporabo "zelenih" virov energije, torej npr subvencionira nakup toplotnih črpalk, na drugi strani pa se zaračunavjo zelo visoke pristojbine, omrežnine, tako da je končni znesek na položnici za številne previsok in se raje ogrevajo na drva. Potrebno se je torej odločiti: če se spodbuja uporaba zelenih virov, potem, se to izkaže tudi z ustrezno znižanimi dajatvami (in nadzorom nad podjetij, ki naj bi v prvi vrsti vlagala denar v omrežje!).

46 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J JazPravim 46 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


17. 9. 2018

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V zvezi s predlogom o znižanju omrežnin in prispevkov na Ministrstvu za infrastrukturo menimo, da ga ne moremo podpreti. Vse dajatve in prispevki, razen trošarine in DDV, so določeni v Energetskem zakonu in so namenjeni za namene, ki so določeni v skladu z zakonom. Omrežnina po natančnih pravilih regulira Agencija za energijo. Podrobnejše informacije glede obračunavanja omrežnine je mogoče najti na strani 63 v zadnjem Poročilu o stanju na področju energetike v Sloveniji, ki ga je kot vsako leto pripravila Agencija za energijo. Informacije o vlaganjih v infrastrukturo so v poročilu podane na straneh 51 do 53.

Iz predloga je še razvidno, da predlagatelj ne ve, za kaj vse je med drugim še namenjena zbrana omrežnina za distribucijo, ker ni vsa omrežnina namenjena le za zagotavljanje investicij. V letu 2017 je distribucija za nakup električne energije za pokrivanje izgub, ki zajema ob zagotavljanju električne energije za izgube v omrežju tudi električno energijo za izvajanje zasilne oskrbe, izvajanje nujne oskrbe, obračunavanje neupravičenega odjema in poračun napačnih meritev namenila 22.260.219 EUR.

SODO ni lastnik večine elektrodistribucijskega omrežja, ki ga ima v najemu v skladu z Energetskim zakonom na osnovi sklenjenih pogodb z elektrodistribucijskimi podjetji. Stroški najemnine za leto 2017 znašajo skupaj 127.080.939 EUR.

Storitve, ki jih lastniki elektrodistribucijskih podjetij in drugi pogodbeni partnerji opravljajo za družbo SODO, so v letu 2017 znašale 119.086.304 EUR.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 25. 7. 2018 | 18:34:50

Znižanje omrežnine, davkov in dajatev na računih za elektriko

Predlog: Predlagam znižanje deleža omrežnine / pristojbin / davkov na računih za elektriko, ki sedaj predstavljajo kar dve tretjini zneska na položnici. Razlaga: Električna energija predstavlja na mesečni položnici manj kot tretjino zneska, kar dve tretjini pa omrežnine, davki in pristojbine. Vir: www.dnevnik.si/1042620933 Jasno je, da je potrebno vlagato denar v infrastrukturo, vendar kar 2/3 zneska predstavlja previsok delež. Kot vemo vlada na eni strani spodbuja uporabo "zelenih" virov energije, torej npr subvencionira nakup toplotnih črpalk, na drugi strani pa se zaračunavjo zelo visoke pristojbine, omrežnine itd. Potrebno se je torej odločiti: če se spodbuja uporaba zelenih virov, potem, se to izkaže tudi z ustrezno znižanimi dajatvami.

Verzija predloga z dne, 30. 7. 2018 | 14:53:18

Znižanje omrežnine, davkov in dajatev na računih za elektriko

Predlog: Predlagam znižanje deleža omrežnine / pristojbin / davkov na računih za elektriko, ki sedaj predstavljajo kar dve tretjini zneska na položnici. Razlaga: Električna energija predstavlja na mesečni položnici manj kot tretjino zneska, kar dve tretjini pa omrežnine, davki in pristojbine.Vir: www.dnevnik.si/1042620933 Levji delež prispevkov odpade na omrežnine. Pa si poglejmo, kaj se s tem denarjem dogaja. "Mariborsko podjetje SODO, ki skrbi za slovensko distribucijsko električno omrežje, je v letu 2013 obračunalo za dobrih 346 milijonov evrov omrežnin. Če k temu prištejemo dodatka za delovanje Agencije za energijo in evidentiranje pogodb, v 2013 ukinjen prispevek za zanesljivo oskrbo (DVE) ter prispevka OVE in SPTE (100 milijonov evrov), je skupni pobrani znesek presegel 453 milijonov evrov. Vlaganja podjetja SODO v elektroenergetsko infrastrukturo (EEI) na ravni celotnega slovenskega elektrodistribucijskega sistema so lani dosegla petino tega zneska, torej okoli 90 milijonov evrov. V letih 2011 in 2012 so bila vlaganja še nižja, saj so znašala 88 in 84,6 milijona evrov. Eles, ki skrbi za prenosno električno omrežje, je nekoliko bolj radodaren. v 2013 je sicer zbral »le« 62,5 milijona evrov omrežnin, a je za vlaganja v infrastrukturo namenil dobrih 25 odstotkov svojih prihodkov." Vir: www.dnevnik.si/1042620933 Torej glavnina denarja od omrežnin gre za dobičke in visoko nadpovprečne plače v panogi, ne pa za infrastrukturo. Poleg tega vlada na eni strani spodbuja uporabo "zelenih" virov energije, torej npr subvencionira nakup toplotnih črpalk, na drugi strani pa se zaračunavjo zelo visoke pristojbine, omrežnine, tako da je končni znesek na položnici za številne previsok in se raje ogrevajo na drva. Potrebno se je torej odločiti: če se spodbuja uporaba zelenih virov, potem, se to izkaže tudi z ustrezno znižanimi dajatvami (in nadzorom nad podjetij, ki naj bi v prvi vrsti vlagala denar v omrežje!).

Komentarji