Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zmanjšanje ali ukinitev subvencij

2604 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Kmetje dobijo subvencijo, od našega denarja, na 1 ha predelane koruze 800€, tisti pa, ki imajo hmelj pa 1000€ za 1 ha. Podatek, koliko dobijo kmetje, ki predelujejo zelenjavo ne vem, očitno veliko manj, da se kmetom "ne splača" več predelovati ekološke zelenjave, kaj šele sadja, kot pravijo sami.

Predlagam vladi, da zmanjšajo subvencije tako za obdelovanje kuruze, kot tudi za hmeljarje, hkrati pa povečajo subvencije za vse tiste, ki predelujejo ekološko zelenjavo in sadje.

Razlog? Premalo kmetov predeluje ekološko zelenjavo in sadje. Nadalje. Zaradi predelave tako koruze in hmelja, ne samo, da uničujejo zemljo, uničujejo tudi okolje in naše zdravje. Kot zadnje pa, v Sloveniji je že preveč registriranih alkoholikov, ne rabi država z večjim subvencijami hmeljarjem tega še podpirat.

15 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P potomci Slovenije 25 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


20. 11. 2018

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Kmetje lahko vsako leto uveljavljajo različne sheme neposrednih plačil in plačila iz programa razvoja podeželja. Večina sredstev neposrednih plačil so izplačuje skozi t.i. proizvodno nevezane sheme (osnovno plačilo in plačilo za zeleno komponento), s čimer je kmetom zagotovljena dohodkovna podpora ne glede na vrsto kmetijske pridelave ali intenzivnost, s ciljem da se v večji meri odziva na trg in ne na vrsto subvencij. Preostala sredstva pa se izplačujejo skozi proizvodno vezane podpore, konkretno je od leta 2015 na voljo podpora za mleko v gorskem območju, podpora za zelenjadnice, podpora za rejo govedi in podpora za strna žita. Podpora za zelenjadnice je za leto 2017 znašala 1.032,65 evrov/ha. To pomeni, da lahko kmetje za kmetijske površine, na katerih pridelujejo zelenjavo, uveljavljajo osnovno plačilo in plačilo za zeleno komponento ter tudi podporo za zelenjadnice, pod pogojem, da izpolnjujejo pogoje upravičenosti. Če se odloči za ekološko pridelavo, je, tudi v obdobju preusmeritve, upravičen do podpore za ekološko kmetovanje za vrtnine.

Zato ocenjujemo, da spodbude za pridelavo zelenjave v Sloveniji vsekakor obstajajo.

Priloge:

Komentarji