Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Uskladitev cen parcel
 
matejrok
Ogledov: 737
Predlog ustvarjen 19.10.2018
Z odzivom organa 11.12.2018
Zadnja sprememba 18.10.2018 22:42:37

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (4)  
Ferenc | 22.10.2018 | 12:47
Cene zemljišč za kmetijsko obdelavo spremlja Geodetska uprava RS, ki podatke o cenah nepremičnin objavlja dvakrat letno. Podatke pridobiva iz pogodb o prodaji kmetijskih zemljišč, ki jih morajo posredovati zakonsko določeni zavezanci (nepremičninski posredniki, notarji itd.).
(https://www.gozd-les.com/upravljanje..kih-zemljisc);
Absolutno se strinjam s predlogom!
Ferenc | 24.10.2018 | 10:42
Lastniki nepremičnin naj bi davek prvič plačali leta 2020, seveda, če bo Vlada priprave, ki se jih je lotila prav na začetku mandata prihodnje leto tudi končala. Novi davek naj bi nadomestil zdajšnje tri dajatve:

-     nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (okr. NUSZ),
-     davek od premoženja,
-     in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest.

Novi davek bo v celoti pripadel občinam. Skratka, da bi projekt, s katerimi so se različne vlade ukvarjale približno 20 let, končno zaživel, koalicijo vendarle čaka še kar precej usklajevanja. Med drugim tudi o tem kako obdavčiti drugo, tretjo ali luksuzno nepremičnino.

Izračune bo Geodetska uprava Republike Slovenije (okr. GURS) objavila prihodnje leto.

V osnutku zakona o nepremičninskem davku odgovora na vprašanje koliko bodo v prihodnje obdavčeni lastniki nepremičnin še ni. Finančni minister konkretnih številk še ne da na mizo, ker še niso usklajene. Finančni minister je zagotovil: »Masa iz tega naslova ostaja bolj ali manj enaka. Takšna je ocena Ministrstva za finance. Za prebivalstvo se ne spreminja, celo bolj bo pravična, saj so dosedanji občinski odloki to različno urejali.«

Ena od predlaganih variant davčnih stopenj predvideva obdavčitev v višini 0,1 % posplošene tržne vrednosti za stanovanjsko nepremičnino …. (op. glej priponko).

Ustavno sodišče je že reklo »ne« ideji, da bi bili po višji stopnji obdavčene nerezidenčne nepremičnine ali počitniška stanovanja.

Geodetski strokovnjaki pravijo, da bo do 1. 1. 2020 zelo težko zagotoviti kvaliteto podatkov, ki bodo podlaga za izračun davka, predvsem za zemljišča oziroma bo do takrat težko zagotoviti ljudem ustrezno pravico do pritožbe na te podatke.

Prve na novo izračunane posplošene tržne vrednosti nepremičnin, ki bodo osnova za davek, bo GURS objavil spomladi 2019.

Preko interneta ali z obiskom GURS lahko preverite vpisane podatke pri GURS in zahtevate popravek.

Davek na nepremičnine pomeni strukturno reformo, ki bo omogočila še konkurenčnejše poslovno okolje v Sloveniji, hkrati pa zagotovila ustrezna sredstva za razvojne naloge občin.
Ivan Peter Benko | 24.10.2018 | 15:03
Trditev v zadnjem odstavku komentarja ni v skladu ne s prvo ne z drugo in ne s tretjo alieo prvega odstavka komentarja. Davek je funkcija nadomestil.
pravični | 12.12.2018 | 22:24
Ferenc, ti si kmentiral nekaj povsem drugega. Matejrok je napisal, da državni organi nimajo med seboj usklajenih stvari in potem lahko prihaja do problemov. Saj se tudi ni za čuditi, ker ratni resorji delajo, kot bi bili iz različnih držav. Večkrat se to dogaja, da bi se nekaj moralo urejati celovito in se ne ureja ampak vsak resor in vsako ministrstvo dela o svoje. Kot vlada in ministri. Razglašen orkester že vrsto let.