Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zelena Slovenija

1504 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Res da ne moremo kar vse negativne vplive na naravo preprečiti čez noč lahko pa nekje začnemo in drugje nadaljujemo.

Predlagam vladi naj prepove oglaševanje izdelkov ki pretirano škodujejo naravi. Naj trgovci tudi začnejo malo razmišljati in proizvajalci tudi. Nisem neki aktivist in borec za živali ampak ljudje pa tudi nič ne pomislijo ko kaj nesejo v usta. Gledam dokumentarec kako zaradi palmovega olja izginja gozd in izumirajo živali nekaj minut za tem pa reklama za Nutello. To pač ne gre tako. Avtomobili, zaradi izpušnih plinov zapirajo mesta, ljudje umirajo a reklame na TV so dovoljene. Zakaj niso za cigarete potem tudi dovoljene? Kozmetika testirana na živalih nebi smela biti oglaševana kot da ni vse skupaj nič...na trgu je že dovolj bio, eko izdelkov in industrije ki je ozaveščena tako da ni potrebe po oglaševanju vsake smeti posebej.

"Predlagam vladi naj prepove oglaševanje izdelkov ki pretirano škodujejo naravi."

21 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR J jan31 39 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 12. 2018

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) si v okviru svojih pristojnosti prizadeva za zagotavljanje zdravega življenjskega okolja za vse prebivalke in prebivalce Republike Slovenije ter spodbuja in usklajuje prizadevanja v smeri trajnostnega razvoja, ki temelji na smotrni in varčni rabi naravnih virov.

MOP nima vzvodov prepovedati oglaševanja določenih izdelkov, ki so dostopni na prostem trgu, lahko pa pripomore k ozaveščanju in informiranju. MOP izobražuje in ozavešča o dejavnostih in posegih v naravo kot tudi pretirani potrošnji določenih izdelkov, na primer lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki ob nepravilnem ravnanju škodujejo okolju. Minister za okolje in prostor je že napovedal omejitev plastičnih izdelkov in prepoved plastičnih vrečk v letu 2019.

Velja pa na tem mestu omeniti, da tudi v primeru oglaševanja, ponudba sledi povpraševanju. Okoljsko ozaveščeni potrošniki predstavljamo pomembne deležnike tako pri izbiri izdelkov, kot tudi pri ravnanju z njimi. Proizvajalci se namreč zelo hitro prilagodijo zahtevam potrošnikov in ponujajo take izdelke, kot jih potrošniki najraje izbiramo.

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 22. 10. 2018 | 12:08:38

Zelena Slovenija

Res da ne moremo kar vse negativne vplive na naravo preprečiti čez noč lahko pa nekje začnemo in drugje nadaljujemo.

Predlagam vladi naj prepove oglaševanje izdelkov ki pretirano škodujejo naravi. Naj trgovci tudi začnejo malo razmišljati in proizvajalci tudi. Nisem neki aktivist in borec za živali ampak ljudje pa tudi nič ne pomislijo ko kaj nesejo v usta. Gledam dokumentarec kako zaradi palmovega olja izginja gozd in izumirajo živali nekaj minut za tem pa reklama za Nutello. To pač ne gre. Avtomobili, zaradi izpušnih plinov zapirajo mesta, ljudje umirajo a reklame na TV so dovoljene. Zakaj niso za cigarete potem? Kozmetika testirana na živalih nebi smela bipi oglaševana kot da ni vse skupaj nič...

"Predlagam vladi naj prepove oglaševanje izdelkov ki pretirano škodujejo naravi."

Komentarji