Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zmanjšanje proračunskega primanjkljaja z davkom na hišne ljubljenčke
 
gruzen
Ogledov: 4913
Predlog ustvarjen 31.07.2010
Arhivirano
Zadnja sprememba 31.07.2010 13:34:02

  Predlog   Število glasov   Komentarji (18)  

Zaradi spremenjenih gospodarskih razmer, bo država pobrala manj davkov kot običajno, a se njena poraba ne bo zmanjšala, zato se bo povečeval primankljaj v državnih blagajnah. Država se bo letos zadolžila za skoraj 30% svoje porabe (nekaj manj kot 3 mdr od 10 mrd kolikor znaša proračun). Poleg tega ima dolgove še iz preteklih let, zato se njen dolg stalno povečuje in če se bo tako stanje nadaljevalo, se bomo v nekaj letih znašli v enaki situaciji kot je danes Grčija, vendar bo situacija še težja, saj ne bo le Slovenija v takem položaju, ampak bo celotna Evropa.

Verjetno si nihče ne želi, da bi do tega prišlo, zato predlagam, da se javnofinančne težave začne reševati takoj. Glede na to, da vlada ni sposobna zmanjšati državnega aparata, bo potrebno uvesti nove davke, a dvig trošarin na energente in elektriko ni ravno  primeren, saj povečuje stroške gospodarstvu, zato bo potrebno uvesti druge davke, ki gospodarstva ne bodo prizadeli.

Z davkom na nepremičnine ne bo večjega izplena za državo, saj ga bodo dobile občine, zato je potebno obdavčiti tiste stvari, ki jih imajo državljani, vendar se jim lahko enostavno odpovejo in s tem svoje interese in dohodke preusmerijo na druga področja, a morajo biti v takem obsegu, da se obdavčitev izplača in hišni ljubljenčki so taka stvar, ki bi jo lahko zelo enostavno obdavčili.

Obdavčitev vseh hišnih ljubljenčkov, kot so ptiči,ribe, glodalci, mačke, psi, plazilci in ostale živali, ki niso namenjene kmetijski proizvodnji, bi lahko prinesla velik izplen v proračun. Predlagam, da bi se pobiralo akontacijo davka v višini 10 eur na mesec na vsako žival, ob koncu leta pa bi se jih vneslo v dohodnino enako kot vzdrževane družinske člane, le da bi namesto olajšave morali zavezanci plačati 1% dohodnine za vsako žival, vendar minimalno 100 eur.

Sredstva, ki bi se na ta način zbrala, bi se namenila v prvi vrsti za urejanje osnovnih potreb za normalno bivanje državljanov, kot so stanovanjska problematika, vrtci in domovi za ostarele, saj ni normalno, da se morajo mladi zadolžiti za 20 do 30 let, da lahko živijo v normalnih razmerah, v nekaterih krajih pa se na vrtec čaka več kot leto, ostareli pa na dom čakajo več kot 3 leta. Večino sredstev bi se namenilo za zmanjšanje vrzeli v proračunu oz. odplačevanje dolga.

Poleg dodatnih prihodkov v proračun, bi dobili tudi centralno evidenco živali, saj sedaj lahko vsak kupi hišnega ljubljenčka in z njim dela kar hoče, zato smo priča mnogim potepuškim živalim, saj se jih lastniki enostavno naveličajo in jih "zapustijo" kjerkoli. Davek bi bil v tem primeru koristen, saj bi se mnogi začeli zavedati, da je posest živali neka odgovornost, hkrati pa bi lahko sankcionirali vse tiste, ki živali ne bi prijavili in odjavili.

Za konec pa še izračun, da bo državi jasno, da se ji uvedba tovrstnega davka na dolgi rok izplača.

Skupnega števila za hišne ljubljenčke ni objavljenega, zato za izračun lahko predpostavimo, da ima vsak drugi Slovenec vsaj eno žival, nekateri pa celo več (Znani so primeri, ko imajo ljudje tudi po 10 mačk ali tudi 20 kanarčkov), zato lahko rečemo, da ima v povprečju vsak Slovenec eno žival, kar pomeni, da imamo 2.000.000 hišnih ljubljenčkov. Pri takem številu bi bil bil pri davku 100 eur na leto na žival izplen 200 mio eur davka. Minimalni davek pa bi plačevali samo tisti, katerih dohodki so manj kot 15% nad minimalno plačo, ostali pa bi vsi plačevali več. Mnogo psov imajo tudi zdravniki, odvetniki, notarji in drugi dobro plačani uslužbenci in pri teh bi bil izplen iz davka veliko višji. V primerih, ko ima notar 50.000 eur dohodka, bi plačal za vsako žival 500 eur davka. Zaradi obdavčitve pri dohodnini, bi bil verjetno izplen enkrat večji in bi lahko na ta način država dobila 400 miljonov eur letno, kar pomeni, da bi se za toliko manj zadolžila in plačala 15 miljonov manj obresti na leto. Da bi preprečili izogibanje davku, bi tisti, ki imajo prijavljeno vzrževano osebo v dohodnini plačali še davek na njegove hišne ljubljenčke.

Glavni učinki bi bili verjetno na kratek rok manjše število hišnih ljubljenčkov, saj be se jim tisti, ki niso nanje navezani verjento odpovedali, na dolgi rok bi se verjetno povečala rodnost, saj pri mnogih parih hišni ljubljenček nadomešča otroka in če bi se mu zaradi davka odpovedala, bi si omislila otroka in bi se povečala rodnost. S tem pa bi rešili tudi mnoge druge probleme kot so zlom pokojninskega sistema,  pomanjkanje delovne sile in ostalih težav, ki bodo nastale zaradi zmanjšanja števila prebivalstva. Predvsem pa bi s tem davkom zmanjšali primanjkljaj v proračunu in znižali stroške obresti.

Vlada na vsakem koraku govori kako dela v dobrobit državljanov in če to misli resno, bo ta davek uvedla.

 


Ključne besede davek, živali, višja blaginja
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

lordslo | 10.08.2011 | 22:25
GRUZEN, ti si en velik idi*t !!


Luksuz je računalnik. ( pošta slovenije še dela, torej ne rabimo potrate el. energije)
Luksuz je zmrzovalna skrinja ( porabi preveč energije, preveč onesnaževanja. Meso sušit pa bo počakal...)
Luksuz je avtomobil. ( če so lahko včasih hodili z avtobusi, vlaki, naj pa še sedaj)
Luksuz je imeti 2 brata. ( očitno je denar pri hiši, da se toliko otrok preživlja...)
Luksuz je mobitel. ( včasih jih ni bilo, pa je vse klapalo )
Luksuz je da imaš na izbiro 100 vrst čokolad ( včasih je ni bilo, pa so preživeli )
Luksuz je da imaš na izbiro 20 vrst kruha ( včasih ni blo videti nobenega kruha v smeteh )
Luksuz je sladkor ( ...pa so preživel )
.
.
.
.
.
.
.

Butasti primeri sicer, ampak na BLESAV predlog ni drugega.

Evo, na take piz**rije se nej nabije davek, ali pa se nej ukinejo, pa lahko gremo počas v kameno dobo.

Nenazadnje bodo taki d*bili kot si ti predlagali davek na to, da lahko živim! Kaj si ti, oz ostali debi*i da se lahko o teh stvareh špogate? 

Špogaj se s tistim denarjem ki ga dobesedno STRAN MEČE "DRŽAVNI APARAT" - tako temu pravijo, vendar bi jaz rekel da je že pred časom pregorel !!!!!
lordslo | 10.08.2011 | 22:07
NI ČUDNO da gre Slovenija tam kamor gre. Samo pobirat, samo pobirat, dajat pa ne.

PA ljudje božji, oz IDIOT, kje živiš da ti pade na misel tak predlog??? 

Daj predlog da kaka tožba zoper tajkune in barabe kot so HILDICA dobi kak pomen!!! Da se na ta način ko se samo o nekih tožbah govori in nevem kaj kak denar prihrani. Naj se tem ljudem POBERE denar, pa bo denarja še pa še !!!! 


Je***te in davek na ljubljenčka. Plačam davek ko grem v trgovino brikete kupit, plačam ga ko ga cepim!!! Najbolje zapret enega človeka v komoro in opravit teste pod različnimi obremenitvami in videti koliko zraka pokurit, potem pa še DAVEK NA ZRAK UVEST. 

GNILI LJUDJE, sram vas bodi !!!!!
Urska Godnjavec | 06.10.2010 | 09:54
 
Sam Idiot lahko predlaga kej tok butastga :$..... pejt kej bol produktivnga delat..... kaj vse ta naša zemljica ne nosi ajooooooj
Anti NWO | 25.08.2010 | 21:24
 
Ma dej, kaj ljudje sploh koncajo kaksno normalno solo, oziroma, kaj jih ucijo v soli? Kako postati tajkun?

Mislim, vsak otrok z nedokoncano osnovno solo, ti je lahko tak tajkun in krade drzavi in drzavljanom, saj vsakdo si zna izmisliti davek na karkoli, samo, da se ukrade ljudem denar. Takih predlogov in ljudi res ne rabijo. 

Jaz bi rad dal ljudem vse zastonj in znizal davke, ce bi bilo mozno, ne pa to, kar se zdaj dela, ko se samo jemlje ljudem.
flumas | 25.08.2010 | 21:58
Tvoj zadnji stavek sam sebe negira, oziroma je neizvedljiv.

Se strinjam, da bi morali davke znižati, a potem ne bi bilo mogoče financirati trenutne blaginje, ki jo imamo in če predpostavimo, da bi bili davki minimalalni oz ničelni, bi se počasi vozili po makedamskih cestah, šole bi morali plačevati, tudi zdravnik bi ti izstavil račun, vojske in policije ne bi bilo več, ali pa bi si jo vsak organiziral sam, tudi sodnika bi moral plačati.

V kolikor pa misiš, da je možno davke znižati, poleg tega pa dajati vse zastonj, prosim napiši kako je to izvedljivo. S tem da po vsem samo pljuvaš ne boš dosti dosegel in verjetno ne boš daleč prišel. Uspejo namreč samo tisti, ki za slabe stvari predlagajo pozitivne spremembe.
gruzen | 12.08.2010 | 20:39
Vidim, ni interesa za reševanje slabe javnofinančne situacije in bomo to počeli šele, ko nas bodo v to prisilili drugi, tako kot v Grčiji, a takrat ne bodo pomagale ne stavke, ne zapore cest, saj nam bodo tujci postavljali pogoje za pridobitev posojil. Upam, da tega ne bom preveč občutil na lastni koži. Ne predstavljam si kako bodo reagirali državljani, ko bomo starost za upokojevanje prestavili na 70 let, odpustili petino zaposlenih v državni upravi, ostalim pa znižali plače.

Ugotavljam, da so na tej strani predvsem predlogi od katerih imajo posamezniki koristi in jih podprejo tisti, ki bi imeli enake koristi. Verjetno bi vsi podprali predlog, da se vsakemu državljanu vsako leto izplača 500 eur in če bi se to vzelo tistim, ki so se prisesali na proračun kot npr. Borčevski organizaciji, ali pa Slovenski zavezi, ki se financirata iz proračuna, pa bi verjetno imel še večjo podporo. Nihče pa ne razmišlja o naši prihodnosti in o tem kaj nam današnje odločitve prinašajo. Verjetno se bomo kmalu navadili na zgodbe kot so Mura, Prevent, in podobne, saj jih bo postalo toliko, da jih mediji ne bodo mogli več pokrivati oz. ne bodo zanimiva, saj ne bo šlo več kot 1000 delavcev na cesto, a če jih gre v 50 podjetjih 100, je učinek podoben, zato se je potrebno zamisliti nad situacijo in začeti s spremembami in davek na hišne ljubljenčke je prvi korak k temu.
Buldožer | 11.08.2010 | 22:44
Jst sem za to, da se obdavči tudi muhe. Ampak samo 5€ na glavo, da jih nebi ljudje preveč pobijali. Jaooo..
Katrin | 04.08.2010 | 23:12
Najmanjša stvar za izboljšanje proračunske slike bi bila, da se odpovemo vojski. Veš kako bi rodnost narastla, če bi bili moški doma, namesto da po Afganistanu skačejo?
gruzen | 04.08.2010 | 18:47 Prikaži
Odgovarjam vsem, da ne se odgovori ne drobijo. 
Očitno mnogim ni jasno kako kritična je situacija, zato je najbolje da opišem stanje čez 20 let, da bo slika bolj jasna v letu 2030 bo stanje tako:

Število prebivalcev bo okrog 1.850.000, od tega bo približno 20% priseljencev. Za pokojnino bo potrebno delati do 75 leta, saj bo več kot 20% ljudi brezposelnih, ker se bodo vse tovarne odselile v Afriko, saj se jim v Sloveniji zaradi visoke obdavčitve ne bo izplačalo delati. Vsak četrti zaposlen bo delal v javnem sektorju, ali zanj, saj drugega dela ne bo. 
Javnofinančna slika ne bo nič rožnata, saj bo državni dolg čez 30 mrd (triletni proračun), za obresti pa se bo namenilo vsako leto 20% pobranih davkov ali današnji 2 mrd. Proračunskega presežka ne bodo poznali, saj se bo dolg stalno le še povečeval. Država se bo zmeraj bolj zadolževala in njene kreditne ocene bodo zelo nizke, zato bo prodajala še zadnje podjetje v njeni lasti, saj je ugotovila, da nacionalni interes politično nastavljenih managerjev drago plačuje. Menarodno zadolževanje bo zelo težko, zato se bo država zadolžila pri domačih bankah in podjetja ne bodo mogla dobiti kreditov.

Takrat se bo večina spomnila le to, da se je vse začelo leta 2009, ko takrat niso želeli povečati davkov ali zmanjšati porabe države. Za socialne pravice (razna nadomestila, podpore in subvencije) bodo oplačevali še naši vnuki.

Upam, da vam bo v zadovoljstvo, da boste lahko rekli svojim vnukom:
Saj vem, da si zadolžen preko države toliko kot v povprečju zaslužiš v enem letu, ampak sem pa lahko leta 2010 imel zlato ribico in sosed je imel kar dva hrčka.

Čas je da ne odlagamo več problemov v prihodnost, ampak se z njimi soočimo, saj bodo nekateri postali zalo hudi in jih ne bo več možno rešiti. 

Mislim, da bi bil davek na hišne ljubljenčke najmanjša stvar, ki jo lahko naredimo, da se stanje izboljša. Zato sem ga predlagal.
Ivan Kastigar | 04.08.2010 | 15:00
Gruzen jaz sem pa prepričan da si zrel za obisk kakšnega zdravnika.
znalček | 04.08.2010 | 09:05
Tale predlog je po moje malo čuden. Le kdo bo štel ribice po akvarijih in kdo to nadziral. Jaz bi predlagal obdavčitev le večjih živali, pa še to selektivno. Obdavčiti je po moje treba predvsem farme - pasja vzrejališča, sploh tista neuradna in uvoz iz tujih vzrejališč, le simbolično pa živali, prevzete iz zavetišč. Tako bi se povečalo tudi povpraševanje po živalih iz zavetišč, ki bi lahko živali glede na razmerje med ponudbo in povpraševanje tudi prodajala lastnikom (seveda ob izpolnjevanju običajnih kriterijev) in se tako delno sama financirala.
Tatjana Bojkić | 04.08.2010 | 07:18
Po moje bi država morala uvesti davek na neumnost!
degros | 04.08.2010 | 02:09
ma folk zmešan,eni še za štrom pa hrano nimajo več..........pol bojo pa za te stvari davke plačeval katastrofa kašn je odsev naše družbe 
gruzen | 04.08.2010 | 18:22
Če nimajo za hrano, imajo pa za hišne ljubljenčke je z njimi nekaj hudo narobe in če nekomu ni jasno, da je hišni ljubljenček luksuz, mu bo davek to pokazal. 
Urska Godnjavec | 06.10.2010 | 10:02
 
Tudi otrok je luksuz... dejmo še to obdavčit.......pa luksuz je met 2 avta pa dejmo še to obdavčit ... fajn.... pa luksuz je tud imet streho nad glavo... no sej to nam bodo pa fajn obdavčl....bomo lahko hmal v kartonskuh škatlah spal..... dopust je tut luksuz..... nakit.....darila.....tv.....služba... čist zrak.... dobr predlog naj nam še to obdavčjo...... voda.... luksuz po svetu imamo najbol čiste vode in največ voda zakaj nebi še tega obdavčl.... hmmm.... pa ko smo že pri davkih...... definitivno bi blo treba obdavčit butaste ideje...... misslm da bo proračun v hipu zapolnjen :)
Katrin | 03.08.2010 | 22:17 Prikaži
Jaz sem proti, pa ne zaradi davka samega, ampak zaradi nerešenih posledic takega davka iz predzadnjega odstavka tvojega predloga:

- "odpoved" hišnim ljubljenčkom na kratki rok dejansko pomeni, da bi bil velik del živali enostavno postavljen na cesto. Predvidevam, da oskrba psa brez doma stane več kot 10 eur na mesec.

- ideja povečanja rodnosti na dolgi rok se mi pa ne zdi le neumna, ampak s stališča ženske celo žaljiva. Zagotavljam ti, da maternica ni del telesa, ki bi ga zelo enostavno zamenjal za pasjo hrano.
degros | 04.08.2010 | 02:11 Prikaži
sory zmot pr glasu,vsekakor podpiram tvojo izjavo
gruzen | 04.08.2010 | 18:18 Prikaži
Verjetno imaš pod prvo točko delno prav, a nekje je treba začeti in na začetku bi verjetno bili večji stroški z zapuščenimi, a z dobro kampanijo in možnostjo oddaje v zavetišče, bi na dolgi rok stvar funkcionirala. 
S točko dva pa se ne morem strinjati, saj nikakor ni namen večja rodnost, ampak bi bila to samo posledica uvedbe davka, saj imajo nekatere stvari pozitivno korelacijo. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so podaljšali porodniški dopust in nekatere feministke so trdile, da se maternice ne da kupiti z dopustom. Število rojstev se je nato povečalo, ker so imeli boljše pogoje in so dalj časa lahko preživeli z otokom. Podobno je s tvojo trditvijo, saj navajam, da bi morali s sredstvi najprej izboljšati pogoje za življenje in verjetno bi se zato odločali za še kakšnega otroka. Hišni ljubljenčki bi bili vir sredstev. Verjento je to bolje kot sedaj ko je vir trošarina na bencin in se zato zapre tudi kakšno delovno mesto.