Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z nezadostno podporo

Tatvine v trgovinah

2720 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da se spremeni Kazenski zakonik v točki 204. – Tatvina.

Ste že razmišljali, da bi spremenili dejanje v prekršek in ga oglobili.

ZAKAJ?

Delam v trgovini, in se dnevno srečujem z tatvinami, katere popisujejo policaji, kar je roko na srce brez veze. Prvo, moj šef, kot odgovorna oseba, ne poda predloga za pregon, kar pomeni NIČ, in rabi papir samo zaradi zavarovanja. Ko pride policaj na obravnavo, mogoče prepoznajo storilca in že vidiš kako razmišljajo, spet ta in ta ( recimo mu FRANC I). Storilec ukrade artikel / toči gorivo v vrednosti, recimo, da damo razpon med 0,50 centov (tatvina v trgovini) do 80 evrov (neplačano gorivo). Policaj zadevo zabeleži, odvisno od prijave, ali napiše ovadbo, s katere največkrat ni NIČ ali pa naredi samo zabeležko ki jo pošljejo na tožilstvo (nekaj v tem smislu). Če se komu na tožilstvu da ubadati, da je FRANCI že 20x ukradel artikle ..mogoče naredijo kaj. Največkrat pa za take male zadeve nič.

PREDLOG:

Tatvine (trgovine, bencin) recimo do vrednosti 250 evrov škode, spremente v prekrške in predpišite globo, recimo 600 evrov. Da vidim junaka, ki bo hotu krasti v vrednosti 0,50… 90 evrov, ko bo dobljen, da bo dobil položnico za 600 evrov. Vsak bo premislil, a se splača…pa bo raje plačal artikel (no, nekateri pač ne bojo tega naredil nikoli). Ko bo takle tatič to, kljub kazni naredil, recimo že 20x, potem mu naložite družbeno koristno delo….in ko bo recimo to naredu že 30x…potem pa se primite hujših ukrepov.

Recimo, da bo vsak premislu, ko bo plačal polovičko globe (300 evrov), a se splača krasti artikle nižjih vrednosti ali ne. Državno blagajno pa bi lepo nafilali, če boste potem uredili še učinkovito izterjavo.

6 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Robert Novak 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE

Komentarji